Diane Disney, de dochter van…

In 1923 werd een kleine animatiestudio geopend die uiteindelijk uit zou groeien tot The Walt Disney Company. Het was diezelfde persoon, Walt Disney, die grote bekendheid genoot tijdens zijn leven en zelfs na zijn dood in 1966. Toch was hij niet de enige Disney binnen het bedrijf. Er waren verschillende andere leden van de familie die hun stempel op de geschiedenis van het bedrijf hebben gedrukt, de één wat groter dan de ander. Walt’s dochter Diane speelde geen rol binnen het bedrijf van haar vader, maar zette zich tijdens haar leven wel in om de herinnering van haar vader levend te houden.

Diane3

Diane Marie Disney werd op 18 december 1933 in Los Angeles geboren. Ze was het eerste kind van Walt en Lillian. Drie jaar later zou er een tweede dochter volgen die Sharon genoemd werd. Toen Diane opgroeide, werd zij regelmatig door haar vader meegenomen naar de Studio. Walt ging er elke zaterdag naartoe om de voortgang van de animatoren te zien zonder dat zij hierbij aanwezig waren. In de tussentijd speelden de zusjes in de gangen of de tuinen van de gebouwen. Aansluitend gingen ze naar een speeltuin, waar bij Walt het idee groeide een themapark te bouwen voor kinderen en ouders samen. Diane en Sharon waren ook een klankbord voor Walt. Het waren vaak de kinderverhalen die hij aan hen voorlas, die hij later tot films maakten. Dankzij Diane kwam hij in aanraking met de verhalen van Mary Poppins en hij beloofde haar er een film van te maken. Het duurde echter 20 jaar voordat hij die belofte waar kon maken. Toch wist hij Diane ook wel eens teleur te stellen met zijn verfilmingen. Na het zien van de film Bambi, was Diane zeer boos op haar vader. Toen zij hem vroeg waarom hij Bambi’s moeder had laten doorgaan, vertelde hij dat het ook zo in het boek gebeurde. Diane reageerde hierop dat hij dat had kunnen veranderen, net zoals hij de verhalen van Snow White and the Seven Dwarfs en Pinocchio had veranderd.

Diane2

Toen Diane 20 was, kwam ze via een blind date in contact met Ron Miller, een football speler op de universiteit. Een jaar later zouden ze trouwen in Santa Barbara. Walt haalde zijn schoonzoon over om in de studio te komen werken met als achterliggende gedachte dat hij ooit de teugels van hem over zou kunnen nemen. In 1953 werd hun eerste zoon Christopher geboren. Walt was in de eerste instantie teleurgesteld dat hij niet vernoemd was naar hem. Er volgden drie dochters, maar in 1961 volgde een tweede zoon die wel naar Walt vernoemd zou worden. Uiteindelijk kregen Diane en Ron zeven kinderen.

Na het overlijden van Walt, kreeg Ron een steeds belangrijkere rol binnen de studio. Uiteindelijk zou hij begin jaren 80 zelfs de baas worden van de studio. Echter, de studio stond er in die tijd slecht voor en vanuit verschillende hoeken werd getracht het bedrijf over te nemen. Diane’s neef, Roy Disney Jr., greep in door een nieuw management in te schakelen waardoor de overname werd afgeslagen. Ron werd hierdoor aan de kant gezet en Diane besloot zich niet meer het bedrijf te bemoeien. Samen met Ron richtte zij zich op hun wijngaard, de Silverado Vineyards Winey, waarmee ze vele prijzen wonnen.

Diane4

Lillian zegde in 1987 toe de komst van een concertzaal in Los Angeles financieel te steunen. Na het overlijden van haar moeder in 1997, was het Diane die ervoor zorgde dat het werk doorging zelfs toen de architect Frank Gehry dreigde op te stappen. Uiteindelijk werd de Walt Disney Concert Hall in 2003 geopend. Samen met haar moeder en enkele andere familieleden richtte Diane in 1995 de Walt Disney Family Foundation op. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van herinnering van het leven van Walt Disney en zijn erfenis. Diane was mede verantwoordelijk voor de opening van het Walt Disney Family Museum in San Fransisco in 2009.

Diane Disney Miller Story Teller StatueNa de komst van Bob Iger als nieuwe topman bij Disney in 2005, werd de relatie tussen Diane en de studio weer iets vriendelijker. Bob beloofde haar dat één van de eerste dingen die hij zou doen was het terughalen van de rechten op de animatiefiguur Oswald, the Lucky Rabbit. Dit was het eerste cartoon figuur die Walt creëerde, maar kwijtraakte aan Universal Pictures. Bob hield zijn woord en Oswald keerde terug.

In 2013 overleed Diane aan de complicaties van een val. Vlak na haar dood verscheen de film Saving Mr Banks in de bioscoop. Deze film, die vertelt hoe de rechten van Mary Poppins uiteindelijk bij Walt Disney terecht kwamen, werd opgedragen aan haar als eerbetoon. Diane werd 79 jaar oud.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s