Terugblik 2015: de films van Disney

Het was een recordjaar voor de Walt Disney Studios (Disney, Pixar, Marvel en Lucasfilm) in 2015. Op dit moment trekt de wereldwijde mega-hit Star Wars: The Force Awakens nog volle zalen en heeft meer dan 50 records gebroken. Maar ook andere films die Disney voortbracht, zoals The Avengers: Age of Ultron, Cinderella en Inside Out, waren grote hits. Tijd voor een terugblik!

Lily James as Cinderella in Disney's live-action remake of the animated fairytale

De eerste hit van Disney in 2015 was de remake van de beroemde animatiefilm Cinderella uit 1950. Het is een trend van Disney om films te baseren op de succesvolle klassieke animatiefilms van de studio en met succes. Zo werd ook Cinderella goed ontvangen. Het succes kan misschien verklaard worden, doordat voorafgaand een korte animatiefilm van Frozen vertoond werd. De Frozen fever raaste begin dit jaar nog in volle gang. In totaal bracht Cinderella wereldwijd ongeveer een half miljard dollar op. En we kunnen nog meer verfilmingen van Disney animatiefilms verwachten in de nabije toekomst!

Het officiële blockbuster seizoen in de VS werd geopend met het langverwachte vervolg The Avengers: Age of Ultron. Alle bekende en geliefde superhelden van Marvel keerden terug op het witte doek en werden zelfs aangevuld met een aantal nieuwe helden. Zoals verwacht was Age of Ultron een groot succes, maar wist uiteindelijk niet het succes van de eerste Avengers film te evenaren. Toch was de uiteindelijke omzet van de film zo’n $1,4 miljard. Naast de Avengers kwam Marvel met een nieuwe superheld in de bioscoop: Ant-Man! De film met daarin één van de originele Avengers uit de comics, werd zeer enthousiast ontvangen. Wereldwijd bracht Marvel’s kleinste superheld zo’n half miljard dollar op. En daarmee bewees Disneybaas Bob Iger nog eens dat het een slimme keuze was om een paar jaar geleden Marvel (voor slechts $4 miljard) te kopen.

AgeOfUltron

Terwijl de superhelden van Marvel in de bioscoop vochten, kwam Disney met de volgende grote film uit: Tomorrowland. Geregisseerd door Brad Bird en met George Clooney moest deze science fiction-film, dat gebaseerd was op het gelijknamige themaland uit Disneyland, hoge ogen gooien. Maar de film ging helaas ten onder aan zijn eigen creativiteit. Wellicht was het de onduidelijkheid waarover de film nu precies ging, want de trailers vertelden niet veel hierover. Tomorrowland was schitterend gemaakt, maar leverde niet en was de zomerflop voor Disney. Uiteindelijk bracht de film zo’n $200 miljoen op.

Begin van de zomer was Pixar weer terug na een jaar afwezigheid. En hoe! Met Inside Out gooide Pixar direct hoge ogen en kreeg bijna unaniem goede kritieken. Inside Out wordt dan ook wel één van Pixar’s beste (en misschien wel dé) films genoemd. Inside Out leverde uiteindelijk wereldwijd zo’n $875 miljoen op. Maar het was niet de enige film die Pixar leverde dit jaar. Tijdens Thanksgiving verscheen The Good Dinosaur. Deze film werd een jaar uitgesteld wegens problemen tijdens de productie. En alhoewel de film uiteindelijk toch afgerond en uitgebracht werd, bleek dat de film niet zo sterk was als Inside Out. Tot nu toe heeft de film zo’n $250 miljoen opgebracht wereldwijd.

En de laatste hit die Disney vorig jaar uitbracht, was een vervolg op een space soap-opera genaamd Star Wars. Sinds de aankoop van Lucasfilms in 2012 en de aankondiging van een nieuwe reeks films, was dit dé film van 2015 met de hoogste verwachtigingen. En direct na de release werd duidelijk dat Star Wars: The Force Awakens dit allemaal waarmaakte. De pers én de fans waren unaniem positief. En er werden zoveel records gebroken, dat dit op zich ook weer een record was! En het einde is nog niet in zicht want de film draait nog niet eens 1 maand in de bioscoop. Oók hiervoor moeten we Disneybaas Bob Iger prijzen dat hij de gok nam Lucasfilm voor zo’n $4 miljard over te nemen. Inmiddels staat de teller van The Force Awakens wereldwijd op $1,5 miljard. Maar zoals eerder gezegd, dat is dus na slechts drie weken!

Han

Andere films die Disney uitbracht dit jaar waren kleinere films zoals Strange Magic (een animatiefilm van Lucasfilms die jammerlijk flopte en al snel van de radar verdween), McFarland, USA (een sportdrama met Kevin Kostner) en Bridge of Spies (in samenwerking met Dreamworks Pictures en alleen in de VS). Ook kwam in april DisneyNature, zoals gebruikelijk op Earthday, met een natuurfilm. Dit jaar was het Monkey Kingdom.

Tijdens de Academy Awards van 2015 wist Walt Disney Animation een dubbele slag te slaan door zowel de Academy Award voor Best Animation Film (Big Hero 6) en Best Animation Short (Feast) te winnen en bewees daarmee weer één van de belangrijkste animatiestudio’s op het moment te zijn.

BigHero6Oscar

Wat kunnen we in 2016 verwachten? In ieder geval nog één film samen met Dreamworks Pictures. Eind vorig jaar werd bekend dat Disney en Dreamworks Pictures hun samenwerking niet zullen voortzetten. Disney heeft in de tussentijd Marvel Studios en Lucasfilms aangeschaft en daarmee zo’n volle filmagenda dat er weinig ruimte meer is voor films uit de studio voor Steven Spielberg. Hij heeft daarom een deal gesloten met Universal Pictures (de studio waar hij ooit begon) om films te maken. De laatste film die Disney en Dreamworks zullen uitbrengen is The BFG, een verfilming van het beroemde boek van Roald Dahl.

In januari kunnen we van Disney The Finest Hours verwachten. In maart kunnen we (na een jaar afwezigheid) een nieuwe film van Walt Disney Animation verwachten genaamd Zootopia. In april staat de volgende verfilming van een Disney animatiefilm op de agenda: The Jungle Book. Ook brengt DisneyNature in april A Beautiful Planet uit. In mei breekt de burgeroorlog uit bij Marvel in Captain America: Civil War. Ook verschijnt die maand Alice Through the Looking Glass, het vervolg op de hitfilm Alice in Wonderland uit 2010. In juli komt Pixar met Finding Dory, het vervolg op Finding Nemo. In augustus komt Disney met de remake van Pete’s Dragon, een film uit de jaren ’70 waarin live-action en animatie gecombineerd werd. Zo aan het einde van het jaar kunnen we nog een aantal films verwachten. Begin november kunnen we een nieuwe superheld van Marvel verwachten en maken we kennis met de magische werelden in Doctor Strange. Ook in november komt de tweede film van Walt Disney Animation uit! Dit keer een avontuur in de Grote Oceaan, genaamd Moana. En in december kunnen we de eerste spin-off van Star Wars verwachten, genaamd Rogue One: A Star Wars Story.

Van enkele films is inmiddels een trailer verschenen en die zie je hieronder. Veel kijkplezier in 2016!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s