Terugblik 2015: Wat gebeurde er allemaal in de Disney parken?

Miljoenen mensen bezochten in 2015 weer één van de Disney Resort wereldwijd. Of voeren mee op één van de vier boten van de Disney Cruise Line. Nog steeds is Disney dé marktleider op dit gebied en daarom wordt er dagelijks hard gewerkt om het aanbod te verbeteren en te vernieuwen. Wat gebeurde er allemaal in 2015? Tijd voor een terugblik.

MM60

Laten we beginnen met het oudste resort: Disneyland. 2015 was een zeer bijzonder jaar, want Disneyland vierde haar diamanten jubileum. Op 17 juli 1955 opende Walt Disney de poorten van Disneyland en sindsdien zijn er honderden miljoenen mensen in het park geweest. Dit feest moet natuurlijk groots gevierd worden. Tijdens de eerste maanden werden diverse attracties onder handen genomen. Zo werden klassieke attracties als de Matterhorn, Peter Pan’s Flight en The Haunted Mansion voorzien van nieuwe en geüpdatete effecten. De iconen van de twee parken van het resort, Sleeping Beauty’s Castle en de Carthay Circle Theater kregen vele diamanten versieringen. In Main Street, USA werden diverse bewegende etalages gemaakt, waarin scènes uit beroemde Disneyfilms te zien waren. Speciaal voor het jubileum kreeg Disneyland een eigen versie van de avondparade Paint the Night en kwam er een nieuw vuurwerk. In Disney California Adventure was de afgelopen jaren al flink verbouwd. Eigenlijk heeft het hele park een make-over gekregen. Toch zijn er nog enkele gedeeltes die onveranderd waren. Zo ook de Concor Flats waar de beroemde attractie Soarin’ staat. In 2015 werd dit gedeelte veranderd in een vliegveld in de Grizzly Mountain en tijdens de jaren ’50. Dit thema past veel beter bij het naastgelegen Grizzly Peak. Eind van het jaar kreeg Tomorrowland een gedeeltelijke make-over met een Star Wars thema. Al eerder was bekend gemaakt dat er een nieuw land aan Disneyland gebouwd gaat worden dat geheel op Star Wars gebaseerd zal zijn. Vanaf 2016 begint de bouw.

60-years-diamond-anniversary-celebration-00b-full

Aan de andere kant van de Verenigde Staten in Florida ligt Walt Disney World. Dit is het grootste resort van Disney met vier themaparken (Magic Kingdom, EPCOT, Disney’s Hollywood Studios en Disney’s Animal Kingdom). Ook zijn er twee waterparken, een sportcomplex, een uitgaansgebied en tientallen hotels. Er is dus altijd wel iets aan de hand in Walt Disney World. De afgelopen jaren heeft de nadruk vooral gelegen op de vernieuwing van de Magic Kingdom. Hier werd Fantasyland vooral uitgebreid. In 2015 werd er gebouwd in Disney’s Animal Kingdom, waar de bouw van een nieuw land gebaseerd op Avatar in volle gang is. Dit land wordt in 2017 geopend, maar krijgt steeds meer (zichtbare) vorm. Ook is men druk bezig met de bouw van de River of Lights, de eerste avondshow van het park. Daarnaast werden er diverse nieuwe restaurants gebouwd en werd de ingang en de Tree of Life, het icoon van het park, opgeknapt. Ook in Disney’s Hollywood Studios is men flink aan de slag gegaan. De gigantische tovenaarshoed van Mickey Mouse, die al tientallen jaren voor het originele icoon van het park stond (de replica van de Chinese Theater), werd eindelijk afgebroken. Maar ook werd bekend gemaakt dat vele andere attracties hun deuren zouden sluiten om in de toekomst ruimte te maken voor nieuwe attracties. Inmiddels is een Star Wars land en een uitbreiding van de Pixar Studios aangekondigd voor het park, maar er gaan geruchten dat er de komende jaren nog veel meer veranderingen te wachten staan. In EPCOT werd een van de landenpaviljoens gesloten. De geliefde Maelstrom attractie in Noorwegen zal wijken voor een Frozen attractie. Ook wordt de Soarin’ attractie uitgebreid. Het uitgaanscomplex Downtown Disney werd verbouwd (en dit zal ook in 2016 nog plaatsvinden) tot Disney Springs, met veel nieuwe thema’s en aanbod voor (nacht)entertainment).

Avatar

Hoe was het in Disney’s eerste Aziatische resort, Tokyo Disney Resort, in 2015? Het belangrijkste nieuws was dat de Oriental Company, de eigenaar van het resort, aankondigde flink te gaan investeren in Tokyo Disneyland (o.a. New Fantasyland) en Tokyo DisneySea (o.a. een nieuwe haven met een Frozen-thema). Echter in december werd bekend dat de uitbreiding opnieuw bekeken zou worden. Er wordt gespeculeerd dat Star Wars een grote aanwezigheid zal krijgen binnen de parken. De populariteit van de films bleek wel, toen een popcornemmer in de stijl van R2-D2 in Tokyo Disneyland voor de langste wachtrij van het jaar zorgde: ruim 5 uur! 2015 was ook het jaar waarin Duffy, de teddybeer van Mickey Mouse en het meeste geliefde figuur van het Japanse resort, 10 jaar oud was. Natuurlijk werd dit gevierd. De simulator StormRider sloot in DisneySea om dit jaar plaats te maken voor een Finding Nemo attractie. Ook is de bouw van een nieuw hotel, Tokyo Dream Celebration Hotel, ver gevorderd en zal in juni dit jaar opengaan. En 2016 zal het jaar zijn waarin Tokyo DisneySea 15 jaar bestaat. We kunnen dus veel nieuwe entertainment verwachten voor het mooiste Disney park.

TDS

In Europa was het een bewogen jaar. De aanhoudende recessie leek eindelijk voorbij te zijn, waardoor er ruim 800.000 bezoekers meer dan in 2014 naar Disneyland Paris kwamen. Maar aan het einde van het jaar werd Parijs opgeschrikt door een aantal bloedige terroristische aanslagen, die ervoor zorgden dat het resort de poorten sloot. Met aangescherpte veiligheidsmaatregelen ging het resort een aantal dagen weer open. De in 2014 aangekondigde kapitaalinjectie van Disney in het moederbedrijf (Eurodisney SCA) van het Franse resort vond plaats. Hierdoor kwamen er behoorlijk wat middelen vrij waardoor er weer geïnvesteerd kon worden in het resort. Disneyland Paris maakte bekend een flink opknapproject te starten voor het resort. Tien grote en populaire attracties werden (en worden de komende tijd) onder handen genomen. Begin 2015 sloot Space Mountain: Mission 2 zes maanden lang voor een gigantische opknapbeurt. Ook Videopolis werd tegelijk gesloten om opgeknapt te worden, waarna de Jedi Academy erin gevestigd werd. Na de zomer werd “it’s a small world” gesloten voor een fikse opknapbeurt en bleef de rest van het jaar dicht. Aan het einde van het jaar sloot de Disneyland Railroad (en alle stations) en Big Thunder Mountain (en de gehele omgeving). De Newport Bay Club werd volledig opgeknapt aan zowel de buiten- als de binnenkant. En andere hotels, zoals Hotel New York en Hotel Cheyenne, staan voor volgend jaar in de planning om opgeknapt te worden. Dit alles moet ertoe leiden dat het Resort in 2017 tijdens het 25-jarig jubileum weer straalt en schittert. In 2016 zullen diverse andere attracties gesloten worden, zoals Peter Pan’s Flight, Star Tours en Animagique. En de kwasten zullen niet rusten in Parijs totdat alles er weer perfect uitziet!

small2-1024x641

Hong Kong Disneyland bestond in 2015 tien jaar. Disney’s kleinste resort in Azië wordt steeds succesvoller en breidt langzaam uit. Daarom werd begin dit jaar gestart met de bouw van een derde hotel in het resort, de Disney Explorers Lodge. Ook is men druk bezig met de bouw van de Iron Man Experience, Marvel’s eerste attractie binnen een Disney park, dat eind dit jaar geopend zal worden in Tomorrowland. In december werd het Fairy Tale Forest, waarin diverse Disney sprookjes met interactieve elementen terug te vinden zijn, in Fantasyland geopend.

Hong-Kong-Disneyland-10th-Anniversary-Logo

Maar natuurlijk wachten alle Disneyfans op de opening van het Shanghai Disney Resort in 2016. Vorig jaar verschenen er geregeld foto’s van de bouw van het resort. Zeker met de nieuwste drone-technologie werden vele luchtfoto’s gemaakt waarbij fans de bouw goed in de gaten konden houden. Tijdens de D23 Expo in september werd ook ruim stilgestaan bij Shanghai Disneyland en de landen en attracties. Het werd goed duidelijk dat dit park er heel anders uit zal komen te zien dan de bestaande parken van Disney. De verwachting is dat halverwege 2016 Shanghai Disneyland de poorten zal openen.

Shanghai disney

In alle resorts wordt er dus druk aan de toekomst gewerkt. Wie weet wat voor nieuws er allemaal in 2016 bekend zal worden gemaakt. We zullen het moeten afwachten. Hieronder zijn enkele filmpjes met hoogtepunten uit de verschillende Disney parken wereldwijd. Enjoy en tot ziens in Disneyland!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s