De Oscars en Disney in 2016

Op 28 februari 2016 worden in het Dolby Theater in Los Angeles voor de 88ste keer de Academy Awards uitgereikt. Met andere woorden: It’s Oscar Time! Gisteren werden de nominaties bekend gemaakt en dus kan het grote speculeren beginnen. Wie wint er? Wie heeft een nominatie gekregen maar is het eigenlijk niet waard? En wie is er juist overgeslagen? Zoals gezegd wordt: “Er kan er maar één de winnaar zijn!” Laten we kijken naar de Walt Disney Studios en de nominaties die zij dit jaar kregen. In totaal werden vier films genomineerd die door Disney in 2015 werden uitgebracht.

88th_nominations

De globale mega-hit van 2015 was natuurlijk Star Wars: The Force Awakens. En iedereen was na de geweldige recensies dan ook heel benieuwd hoe de film door de Academy beloond zou worden. Het werden uiteindelijk vijf nominaties, maar bijna wel allemaal in de technische categorieën. En daar was best wat kritiek op. De Oscars worden de laatste jaren niet altijd goed bekeken en dat ligt vaak aan het feit dat grote films niet genomineerd worden voor de hoofdprijzen. Toch moet er wel gezegd worden, dat met deze ronde John Williams zijn 50ste nominatie voor een Academy Award ontving. Star Wars: The Force Awakens is genomineerd voor:

  • Sound Mixing – Andy Nelson, Christopher Scarabosio and Stuart Wilson
  • Music (Original Score) – John Williams
  • Film Editing – Maryann Brandon and Mary Jo Markey
  • Sound Editing – Matthew Wood and David Acord
  • Visual Effects – Roger Guyett, Patrick Tubach, Neal Scanlan and Chris Corbould

Na een jaar afwezigheid is Pixar Animation Studios weer terug. De studio bracht twee films uit: Inside Out en The Good Dinosaur. De eerste was zeer succesvol en werd overladen met goede kritieken. De laatste deed het minder goed en werd warm lauw ontvangen. Het is daarom ook niet geheel verrassend dat alleen Inside Out dit jaar door de Academy Awards genomineerd werd. En wel twee keer. Helaas kreeg het geen nominatie voor Best Picture, waar velen op gerekend hadden. Inside Out is genomineerd voor:

  • Animated Feature Film – Pete Docter and Jonas Rivera
  • Writing (Original Screenplay) – Screenplay by Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley; Original story by Pete Docter, Ronnie del Carmen

De korte animatiefilms van Pixar Animation Studios en Walt Disney Studios doen het de laatste jaren zeer goed. De filmpjes worden voorafgaand de lange animatiefilms in de bioscoop vertoond. Dit jaar werd Lava voor Inside Out vertoond en Sanjay’s Super Team voor The Good Dinosaur. Het was uiteindelijk de laatste die een nominatie kreeg. Sanjay’s Super Team is genomineerd voor:

  • Short Film (Animated) – Sanjay Patel and Nicole Grindle

De laatste film van Disney die een nominatie ontving was de succesvolle verfilming van de geanimeerde klassieker Cinderella. De film met in de hoofdrollen Downton Abbey’s Lily James, Game of Thrones’ Richard Maddens en Oscar-winnaar Cate Blanchett, was zeer succesvol en dat is beloond met een Academy Award nominatie. De korte animatieshort van Frozen voorafgaand werd echter niet genomineerd en wellicht begint de Frozen-hype na drie jaar eindelijk te ontdooien. Cinderella is genomineerd voor:

  • Costume Design – Sandy Powell

Welke Academy Awards zullen er uiteindelijk gewonnen worden? Het is altijd weer de grote vraag. Zelf denk ik dat Inside Out grote kans maakt op de Oscar voor Animated Feature Film. Ook is grote kans dat Sandy Powell de Oscar voor Costume Design wint, want zij heeft twee nominaties in deze categorie (ook voor Carol). Op 28 februari zullen we het weten. Hieronder volgen nog een keer de filmtrailers van de genomineerde films.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s