De toekomst van Disney’s Hollywood Studios

Er staan grote veranderingen te wachten voor Disney’s Hollywood Studios, het kleinste themapark van Walt Disney World. Acht jaar geleden werd de naam gewijzigd van het park, dat tot die tijd de Disney-MGM Studios heette. Langzaam maar zeker veranderde ook de functie van het park, dat als zowel een productiestudio als een themapark geopend werd. Het productiegedeelte was de laatste jaren al weggevallen en het park leek daarmee een beetje zijn identiteit te hebben verloren. Tijd voor het management bij Disney om in te grijpen! Maar wat zijn de plannen voor de toekomst?

DisneyHollywoodStudios1

In de jaren van de ’80 van de vorige eeuw waren er diverse plannen bij Disney voor uitbreidingen van de bestaande themaparken in Walt Disney World.  The Great Movie Ride Pavilion zou één van de nieuwe attracties voor EPCOT worden. Toen Disneybaas Michael Eisner de plannen zag, vond hij dat deze attractie in een eigen park thuishoorde. Een filmpark. En zo begon Imagineering met het ontwerpen van een nieuw themapark voor het resort. Het park moest ook een productiestudio worden. Disney maakte ook een deal met MGM om hun films in attracties te mogen gebruiken en zo hun naam aan het park te verbinden. Op 1 mei 1989 opende het park zijn poorten voor het publiek. In dezelfde periode was Universal Studios bezig met de bouw van een filmpark in Orlando. Er was dus genoeg concurrentie.

Wie het park binnenkomt, staat meteen op de Hollywood Boulevard. Deze geldt als de tegenhanger van Main Street, U.S.A. uit de Magic Kingdom. Aan deze boulevard zijn verschillende gevels en gebouwen van bestaande gebouwen uit Hollywood nagebouwd, zoals het Carthay Circle Theater en de Chinese Theater. Aan de linkerkant van de Hollywood bevindt zich Echo Lake, wat oorspronkelijk één van de oren was van een gigantische Hidden Mickey op de grond. In dit gebied staan nu attracties gebaseerd op Star Wars en Indiana Jones. Ook zijn er aantal studio’s waarin shows werden gehouden en achter-de-schermen attracties waren. De Streets of America is een gebied met daarin diverse namaakstraten uit New York en San Francisco. Hier zijn de Muppets terug te vinden met hun 3D-attractie. Ook is hier de Lights, Motors, Action! Extreme Stunt Show, die gekopieerd werd uit de Walt Disney Studios Paris. Dit gedeelte is onderdeel van de Backlot, waar films en televisieshow werden opgenomen. Door deze Backlot kan met een tram een rit gemaakt worden en er staan hier diverse sets opgesteld. Animation Courtyard was een ode aan animatie. En hier stond ook jarenlang een zusterstudio van de Disney animatiestudio in Burbank. Begin jaren 2000 werd de studio gesloten. Er zijn door de jaren heen twee gedeeltes toegevoegd aan het park. Allereerst werd in 1994 de Sunset Boulevard toegevoegd als zijstraat aan de Hollywood Boulevard. Hier staan bekende attracties, als de Tower of Terror en de Rock’n’Roller Coaster. Ook wordt hier de avondshow Fantasmic! gehouden. In een gedeelte van de leegstaande studio’s op de Backlot werd Pixar Place gebouwd, wat een kopie is van de bestaande studio van Pixar Animation. Hierin is Toy Story Midway Mania te vinden.

In januari 2008 werd de naam van het park veranderd in Disney’s Hollywood Studios. De samenwerking met MGM was al vanaf het begin zeer moeilijk geweest en daarom waren beide bedrijven blij dat ze het contract niet hoefden verlengen. Ook waren de producties binnen het park inmiddels grotendeels gestaakt. Hierdoor stond een groot gedeelte van het park leeg. Disney had inmiddels laten zien dat zij er niet voor terugdeinsden om flink te gaan verbouwen als een park niet goed loopt, zoals bij Disney California Adventure. En zo werd in 2015 duidelijk dat er ook voor het filmpark in Florida grote plannen zijn.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering in 2015 versprak Big Iger, de huidige Disneybaas, zich toen hem gevraagd was of het park van naam zou veranderen. Een paar maanden later werd tijdens de D23 Expo pas echt duidelijk wat er allemaal gaat veranderen. Het park krijgt twee nieuwe landen: Toy Story Land en Star Wars Land. Het eerste zal aan de bestaande Pixar Place gebouwd worden. Het zal een groot gedeelte van de Backlot en de Street of America innemen. De tramtour is hierdoor al gesloten en een gedeelte van de sets zal daarom naar het zusterpark in Parijs worden verhuisd. Ook de speeltuin van Honey, I Shrunk the Kids zal moeten plaatsmaken. Toy Story Land zal een familie-achtbaan in de vorm van Slinky Dog krijgen en een attractie met de groene aliens. Ook zal de populaire Toy Story Midway Mania worden uitgebreid. Star Wars Land zal ook een groot gedeelte van het park in beslag gaan leggen. Een kopie van dit land wordt tevens op dit moment in Disneyland gebouwd. Er zal een simulator attractie gebouwd worden, waarin je zelf de Millenium Falcon kan besturen en een attractie die je midden in de strijd tussen de First Order en de Resistance brengt. Natuurlijk worden beide landen voorzien van winkels en restaurants in bijbehorende thema’s.

De verbouwing van het park zorgt ervoor dat een enorm aantal attracties, winkels en restaurants de komende tijd gesloten zullen zijn of verbouwd zullen worden. Het komt er namelijk op neer dat een derde van het park achter de bouwschotten verdwijnen zal! Zelfs de beroemde Earffel Tower, de watertoren van de Studios, lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. De eerste werkzaamheden zijn al begonnen en de komende tijd zal er veel meer zichtbaar worden van de verbouwing. Ook zal er vast nog wel meer nieuws worden bekend gemaakt over het project. Want wat wordt de nieuwe naam van het park? Wellicht Walt Disney Studios Florida?

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s