Happy 30th Birthday, Pixar

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de animatiestudio Pixar opgericht werd. Het duurde eventjes maar uiteindelijk groeide de studio uit tot één van de meest bekendste filmstudio’s, die vele filmhits heeft voortgebracht als Toy Story, Finding Nemo, Wall-E en recent nog Inside Out. Tijd voor een terugblik!

pixar-animation-studio-logo

Eigenlijk moeten we eerder dan 1986 kijken, het jaar waarin Pixar als bedrijf werd opgericht. Want in de jaren ’70 richtte George Lucas The Graphics Group op, dat special effects en computer animatie maakten voor films. Hier werkte onder andere Ed Catmull, die door de jaren hun een belangrijke rol binnen de studio zou spelen. De studio leverde werk aan verschillende films en creëerde ook diverse tools en software. De ultieme droom van de mensen binnen de studio was de creatie van een geheel computer geanimeerde film. George Lucas raakte begin jaren ’80 in een nare scheiding terecht en moest onderdelen verkopen van zijn bedrijf verkopen om de alimentatie aan zijn ex-vrouw te kunnen betalen. De Graphics Group en George Lucas wilden voorkomen dat dit ook met hun studio gebeurde en daarom ging de studio in 1986 zelfstandig verder onder de naam Pixar, naar de computer die zij ontwikkeld hadden. Steve Jobs was op dat moment net ontslagen bij Apple en zag een kans. Hij kocht George Lucas uit voor $5 miljoen en investeerde nog eens $5 miljoen in de studio. Ook trad hij toe als voorzitter van de Raad van Bestuur.

Vanaf het begin deed Pixar al zaken met Disney. Zij leverden in de jaren ’80 de software dat Disney gebruikt voor het CAPS proces, waarin handgetekende animatie digitaal ingekleurd kon worden. Rond die tijd kwam ook John Lasseter bij het bedrijf werken, die eerder bij Disney als animator had gewerkt. Lasseter zou de animatieafdeling van Pixar gaan leiden. De verkoop van de Pixar computer was in de beginjaren de bron van inkomsten, maar deze liep steeds sneller terug. Steve Jobs investeerde telkens meer in het bedrijf, totdat hij de eigenaar was. De animatieafdeling van de studio werd steeds belangrijker en nam opdrachten van buitenaf aan. Zo maakten zij reclames voor onder andere Tropicana en Listerine. Pixar verkocht de hardware afdeling en maakte een deal met Disney, dat $26 miljoen investeerde in ruil voor 3 computer animatiefilms.

De productie van de eerste film, Toy Story genaamd, verliep moeizaam en Disney was zeer kritisch. Steve Jobs overwoog in die jaren de studio te verkopen aan Microsoft, maar bedacht zich toen hij hoorde dat Toy Story een hit zou zijn. Hij besloot zelfs meer op de voorgrond te treden en werd CEO van het bedrijf. Toy Story kwam uit in 1995 en was een wereldwijde hit. Zelfs groter dan Pocahontas, de animatiefilm die Disney uitbracht dat jaar. Drie jaar later kwam A Bug’s Life uit dat net zo’n groot succes was. De productie van de derde film, een vervolg op Toy Story, leverde behoorlijk wat problemen op. Niet alleen ontstonden de eerste spanningen tussen Pixar en Disney over het verdelen van de rechten en de opbrengsten, ook was er een overactieve animator die per ongeluk 90% van alle animatie wiste. Gelukkig werd er nog ergens bij een andere animator thuis een backup gevonden en kon het meeste werk hersteld worden.

Disney en Pixar sloten een nieuwe deal, waar Pixar film zou blijven maken voor Disney tot en met 2004. De kosten zouden gedeeld worden, maar de rechten zouden bij Disney terechtkomen. De eerste film die onder het nieuwe contract werd uitgebracht was Monsters, Inc. De film was zeer succesvol en werd de eerste avondvullende film van Pixar die een Academy Award won voor Best Song. Ook werd de film genomineerd voor Best Animated Feature, maar verloor deze van Shrek. De volgende film werd voor lange tijd de meest succesvolle animatiefilm: Finding Nemo. De film won ook de felbegeerde Academy Award voor Best Animated Feature. In 2004 kwam The Incredibles uit. Deze was samen met Cars de laatste films onder het contract met Disney. De gesprekken over verlenging van het contract liepen vast toen beide studio’s niet wilde toegeven in hun eisen. Ondertussen was The Incredibles succesvol, maar kon Finding Nemo niet evenaren. Wel won de film twee Oscars: Best Animated Feature en Sound Editing. Het rommelde inmiddels bij Disney in het management en in 2005 kwam er een nieuwe topman, Bob Iger. Hij zag in dat Disney niet zonder Pixar kon en heropende de onderhandelingen met Steve Jobs. Dit leidde echter niet tot een nieuwe distributiecontract zoals velen verwachtten, maar Disney nam Pixar voor $7,4 miljard over! Steve Jobs werd hierdoor de grootste aandeelhouder van Disney en trad ook toe tot de Raad van Bestuur van het bedrijf.

Ed Catmull en John Lasseter bleven bij Pixar werken, maar kregen ook een belangrijke rol in de vernieuwing bij Walt Disney Animation. De studio bleef ondertussen succesvolle film maken zoals Ratatouille, Wall-E en Up, die zowel het financieel goed deden maar ook vele prijzen in de wacht sleepten. De grote klapper was het derde vervolg op Toy Story, dat in 2010 uitkwam. De film werd de eerste animatiefilm die meer dan $1 miljard opleverde. Ook kwam er een vervolg op Cars uit. De films zijn misschien niet zo enorm succesvol, maar de merchandise is al jaren niet meer weg te denken uit de winkels. Een donkere tijd brak voor de studio aan toen in 2011 Steve Jobs na een lang ziekbed overleed.

De laatste films die uit zijn gekomen, kregen er een “concurrent” bij. De zusterstudio, Walt Disney Animation, was weer helemaal terug en bracht hitfilms uit zoals Tangled, Wreck-it Ralph en natuurlijk Frozen. Maar Pixar bleef zelf ook succesvolle films uitbrengen zoals Brave, die opnieuw een Oscar won, Monsters University en (de zeer bejubelde) Inside Out. De laatste film van Pixar kwam vorig jaar uit en is The Good Dinosaur. Deze film is misschien niet de meest succesvolle film van Pixar, maar gezien de rest van hun succesvolle portfolio maakt dat niets uit.

Ik hoop in ieder geval nog jaren van films en short van Pixar Animation te mogen genieten. Of in één van de Disney parken een Pixar attracties te mogen bezoeken. Happy Birthday Pixar!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s