Celebration, de Disney stad

Het was de droom van Walt Disney om een stad te creëren waar iedereen in harmonie met elkaar zou leven. Een stad van de toekomst. Een utopiaanse samenleving. Deze stad zou in Florida gebouwd worden, in Walt Disney World. Maar deze stad kwam er nooit. In plaats daarvan werd een themapark gebouwd, dat zich richtte op de menselijke prestaties uit het verleden, het heden en de toekomst. Toch verdween het idee voor een Disney-stad niet helemaal. En zo werd in de jaren ’90 begonnen met de bouw ervan. De naam? Celebration, hoe kan het ook anders. En dit jaar bestaat het stadje 20 jaar.

Celebration1

Experimental Prototype Community of Tomorrow. Dat was de naam die Walt Disney bedacht had voor zijn stad van de toekomst. Afgekort: EPCOT. Maar na de dood van Walt in 1966 durfde het management het niet aan om het project door te laten gaan zonder zijn leiding. De Magic Kingdom, als tweede Disneyland, werd wel gebouwd en pas begin jaren ’80 werden de plannen voor een futuristisch themapark uitgewerkt. Uiteindelijk kreeg dit park de naam EPCOT. Maar het idee van een Disney-stad verdween toch niet helemaal bij Disney. In de jaren ’80 kwam er een nieuw management, die het bedrijf op alle fronten wilden laten groeien. Zo ook de resorts. De komst van Walt Disney World in Florida had ervoor gezorgd dat de omgeving buiten het resort een wirwar was geworden van snelle groei en fast food. Een afdeling binnen Disney, genaamd de Disney Development Company, begon daarom begin jaren ’90  een stad te plannen in de buurt van Walt Disney World, die als voorbeeld zou dienen van hoe het wel zou moeten. New Urbanism werd dit genoemd. In 1994 begon de planning en er werd een budget van zo’n $2,5 miljard voor vrijgemaakt. Vooral Disney baas Michael Eisner bemoeide zich in de begindagen met de planning van de stad. De stad, Celebration, zou geschiedenis moeten schrijven.

Celebration kreeg een centrum en een Downtown, dat aan een meer ligt. Daar omheen kwamen de wijken te liggen die “villages” genoemd werden. De villages zijn ruim gebouwd en er is veel groen aanwezig. Er zijn twee grote verkeersaders die alles verbinden, de Celebration Avenue en de Celebration Boulevard. Natuurlijk kan vanuit Celebration direct de Walt Disney World Drive opgereden worden, die je rechtstreeks naar de Magic Kingdom brengt. De stijl van huizen varieert van klassiek tot koloniaal en victoriaans. Ook werden er twee zones gepland waar bedrijven zich konden vestigen. Celebration kreeg een eigen ziekenhuis, eigen scholen, sportparken, zwembaden. Eigenlijk alles wat een stad nodig heeft. In 1996 werden de eerste huizen in gebruik genomen. In de beginjaren kreeg Celebration veel aandacht. Dit kwam mede doordat bekende architecten waren betrokken bij de ontwikkeling van de stad, zoals Michael Graves (ontwierp het postkantoor in Downtown Celebration), Robert A.M. Stern (ontwierp het Celebration Health Building), Graham Grund (ontwierp het Bohemian Hotel) en Cesar Pelli (ontwierp de bioscoop).

Maar er kwam ook al snel kritiek. Celebration zou een té perfecte stad zijn, die we kenden uit The Stepford Wives. En er kwam ook kritiek dat Disney teveel invloed had in de creatie van de stad, iets dat later ook door betrokken imagineers werd toegegeven. Zo waren ze niet alleen betrokken bij de design van de huizen, maar ook bij de design van de golfbanen, de wandelpaden, de fontein en zelfs de putdeksels. Ook bleek al snel dat Celebration geen doorsnee van de maatschappij was en er voornamelijk blanke mensen woonden. En toen kwam de recessie die Celebration, net als vele andere steden in de VS, hard trof. Vele huizen kwamen leeg te staan en bedrijven vertrokken. De bioscoop sloot. En ineens was dat perfecte beeld ver te zoeken. De grootste schok voor Celebration kwam in 2010 toen de eerste moord werd gepleegd. Hoe kon dit gebeuren in het perfecte stadje dat Disney had ontwikkeld?

Inmiddels heeft Disney weinig meer met Celebration te maken. De ontwikkelingsfase is voorbij en daarna ging de stad zelf voor zich zorgen. En zo werd Celebration een Amerikaanse stad. Met dezelfde problemen die andere steden ook kennen. En daar kan Disney niets aan veranderen. Er woont nog steeds een grote groep Disney-fans, die de kans grepen om in een Disney-stad te wonen. De gefabriceerde mix van nostalgie en utopia blijft zijn aantrekkingskracht houden. Celebration leeft voort. Zonder Mickey Mouse als burgemeester, maar als grote buurman.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s