Het succes van Star Wars: The Force Awakens

Het was een gok voor Disney. Maar het was er één die ze bereid waren te nemen. Na de overname van Lucasfilm werd al snel aangekondigd dat verschillende nieuwe films in de Star Wars-franchise gemaakt zouden worden. De grote vraag was hoe de fans zouden reageren en of er nog leven zou zitten in de oude franchise. Inmiddels weten we dat de gok van Disney zeer succesvol heeft uitgepakt. Laten we eens kijken hoe succesvol Star Wars: The Force Awakens is geworden.

R5bWIpV

Op 14 december 2015 was het eindelijk zo ver. Na 10 jaar verscheen er een nieuwe Star Wars-film in de bioscopen, die het verhaal vervolgde van de originele trilogie. De aankondiging dat de originele acteurs opnieuw zouden meespelen, zorgde voor een nog grotere hype. Naarmate de release datum dichterbij kwam, werd al duidelijk dat de verwachtingen hoog waren bij de fans. Zij hadden massaal hun kaarten in de voorverkoop aangeschaft en de eerste records sneuvelden toen al. De grote vraag was dus niet of The Force Awakens groot zou openen, maar hoe groot de film zou openen.

Rey Finn

Laten we eerst kijken naar Noord-Amerika. Daar draaide The Force Awakens vanaf 16 december 2015. In het eerste weekend leverde de film daar $ 247,97 miljoen op. Een absoluut record! Daarin zat het record voor een single day (de vrijdag, waarin de previews van donderdagnacht zijn opgenomen) van $ 119,1 miljoen. Nog nooit was het voorgekomen dat een film meer dan $ 100 miljoen op 1 dag had opgebracht. In de eerste week bracht de film $ 391,5 miljoen op. En het geld stroomde binnen. Want de records van snelste naar $ 100 miljoen, $ 150 miljoen, $ 200 miljoen tot en met $ 750 miljoen sneuvelden allemaal binnen 19 dagen! En The Force Awakens werd de eerste film die $ 800 miljoen, $ 850 miljoen en zelf $ 900 miljoen wist te behalen in Noord-Amerika. Ook qua zalen werd The Force Awakens de recordhouder met 4.134 zalen, 3.300 3D-zalen en 392 IMAX-zalen. Ook de records voor tijdens kerstavond, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag sneuvelden. Star Wars: The Force Awakens werd uiteindelijk de meest succesvolle film aller tijden in Noord-Amerika en stootte daarmee Avatar van de troon. De teller staat op dit moment op $ 934 miljoen! En dit is dus alleen in de Verenigde Staten en Canada.

Han

Ook wereldwijd scoorde The Force Awakens in het openingsweekend uitstekend. In totaal bracht de film in het openingsweekend wereldwijd $ 529 miljoen op. En binnen 12 dagen werd er al een $ 1 miljard opgehaald. De film werd in meer dan 30.000 zalen in 72 landen vertoond. Het was de grootste opening internationaal (zonder Noord-Amerika) in december wereldwijd met $ 281 miljoen. Uiteindelijk leverde de film internationaal $ 1,128 miljard op. In totaal heeft Star Wars: The Force Awakens dus $ 2,062 miljard opgebracht! En werd daarmee de derde film ooit die de magische $ 2 miljard grens doorbrak. Avatar en Titanic waren de andere twee en zij staan nog steeds op nummer 1 en 2 wereldwijd (deze films zijn wel enkele keren opnieuw uitgebracht in de bioscoop).

X-wing

Star Wars: The Force Awakens was niet alleen succesvol in de bioscoop. Ook de kritieken waren lovend (een 92% score op Rottentomatoes) en het publiek gaf de film uitstekende cijfers (een A+ CinemaScore, wat inhoudt dat de bezoeker na afloop de film zeker aan vrienden aan zou raden). Met een record aan records die sneuvelden en een flinke stapels goede kritieken, kan Disney gerust verder gaan met de planning van de volgende film in de serie. Star Wars: Episode VIII zal in 2017 verschijnen. En voor wie niet kan wacht: op 16 december 2016 zal Rogue One: A Star Wars Story in de bioscoop verschijnen. Deze film speelt zich af tussen Star Wars: Episode III en Star Wars: Episode: IV en richt zich op de verhaallijn waarbij de rebellen de plannen van de Deathstar stelen.

Star Wars: The Force Awakens is vanaf 6 april verkrijgbaar op Disney Digital Download. Vanaf 16 april is de film op Blu-Ray en DVD verkrijgbaar.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s