Walt Disney Classics nr. 31: Aladdin

Het werd de meest succesvolle animatiefilm tot dan toe. Maar leverde ook een hoop controversie op. Aladdin, de volgende film van de Disney Renaissance. Met deze film wist Disney voor het eerst weer meer mannen dan vrouwen naar de bioscoop te krijgen. Toch verliep de productie van Aladdin niet zonder stoot of slag.

Aladdin1

Tijdens de productie van The Little Mermaid werden Alan Menken en Howard Ashman ingehuurd om de muziek en de liedjes te verzorgen. Ashman kreeg de smaak te pakken en kwam in 1988 met het idee om een film te maken gebaseerd op Aladdin uit de Duizend-en-een-nacht vertellingen. In het eerste script dat hij maakte, was de film een campy jaren 30’s-stijl film. Samen met Menken ontwikkelde ze verschillende nummers om het verhaal te versterken. Maar het studio management vond het idee niets en het project werd, tot grote teleurstelling van Ashman, stilgelegd. Toen bleek dat de productie van Beauty and the Beast problematisch verliep, werden Menken en Ashman benaderd om muziek en liedjes te schrijven voor de film. Op deze manier kwamen zij in aanraking met Linda Woolverton, die het script had geschreven. Zij haalde Aladdin van de plank en bewerkte het originele verhaal van Ashman en stopte er elementen uit de Thief of Bagdad in. Aladdin, werd samen met Swan Lake en The King of the Jungle één van die nieuwe producties. Ron Clements en John Musker, die eerder The Little Mermaid maakten, werden voor de regie gekozen. Terwijl er voor Aladdin een nieuw screenplay uitgewerkt werd, overleed Howard Ashman begin 1991. In april 1991 volgde nog een klap, toen studiobaas Jeffrey Katzenberg het script afkeurde, maar weigerde de release datum van eind november 1992 te wijzigen. Er was dus haast geboden.

Met de komst van het screenwriters duo Ted Elliot en Terry Rossio bleef er weinig over van het originele script van Ashman. Ook kwamen veel van de nummers die hij met Menken schreef te vervallen. Tim Rice werd aangetrokken om samen met Menken nieuwe nummers te maken voor de film. De rol van prinses Jasmine werd uitgebreid en de locatie veranderde van Bagdad naar de fictieve Arabische stad Agrabah. De moeder van Aladdin, die oorspronkelijk een grote rol had, werd helemaal verwijderd uit de film. Het nieuwe script was in oktober 1991 klaar en werd goedgekeurd door Katzenberg.

Het design van de karakters werd gebaseerd op de karikaturen van Al Hirschfeld, die sierlijke lijnen gebruikte. Deze lijnen werden ook gebruikt in het oude Perzië. Glen Keane kreeg de opdracht om Aladdin te ontwerpen. Eerder had hij al een kleine zeemeermin tot leven gebracht. Oorspronkelijk wilde hij Aladdin op Michael J. Fox laten lijken, maar uiteindelijk werd besloten Aladdin stoerder te maken in plaats van jongensachtig. Zijn design werd dus gebaseerd op Tom Cruise en diverse Calvin Kleine-modellen. Mark Henn creëerde prinses Jasmine en Andreas Deja ging met de slechterik Jafar aan de slag. Hij liet zijn design afwijken van de Hirschfeld-lijnen om hem af te laten steken van de andere personages. Voor de rol van Genie werd Robin Williams gekozen. Animator Eric Goldberg baseerde de design van de geest op de acteur, nadat hij hem bestudeerde tijdens de opnamesessies. De productie van Aladdin vond plaats in zowel Californië als in de kleine zusterstudio in Walt Disney World in Florida. Tijdens deze film werd er ook weer gebruik gemaakt van het CAPS proces, dat een warme touch aan de film gaf. Ook werd er veel gebruik gemaakt van computer animatie, met name in de ontsnapping scène uit de Grot der Wonderen.

Zoals Katzenberg had gewild, ging Aladdin op 25 november 1992 in première in de Verenigde Staten. De kritieken waren lovend. Vooral de rol van Robin Williams als Genie werd geprezen. Toch opende de film op de #2 plaats, achter Home Alone 2: Lost in New York. Maar na 8 weken steeg de film weer en kwam uiteindelijk op #1 terecht. De film was een hit en werd de succesvolste film van 1992. Het werd zelfs de meest succesvolle animatiefilm ooit tot dan toe! Aladdin werd bekroond met twee Academy Award, voor Original Score en Best Song “A Whole New World”. Toch leverde de film ook behoorlijk wat controversie op. Robin Williams kreeg ruzie met Disney over het gebruik van de Genie in de marketing. Daar hadden zij van tevoren duidelijk afspraken over gemaakt, maar Disney hield zich hier niet aan. Het duurde tot 1994 voordat de ruzie werd bijgelegd. Ook viel de American-Arab Anti-Discrimination Committee over een zin uit het openingsnummer van de film. Uiteindelijk werd “Where they cut off your ear if they don’t like your face” in latere versies van de film vervangen door “Where it’s flat and immense and the heat is intense”. Ook was er ophef over een scène waarin het leek dat Aladdin “Good teenagers, take off your clothes” zegt. De zin wordt echter half overlapt door gegrom van Rajah de tijger. Disney gaf aan dat Aladdin juist zegt: Good tiger, take off and go…”.

Aladdin. Zeer succesvol en controversieel. De film is tot op de dag van vandaag terug te vinden in alle takken van het Disney imperium. Na het succes van de originele film, volgde al snel een vervolg, The Return of Jafar, dat direct op video verscheen. Ook werd voor de Disney Channel een tekenfilmserie gemaakt en na een aantal jaar volgde nog een vervolg, The King of Thieves. In 2014 trad Aladdin toe tot de lijst animatiefilms die tot Broadway musical zijn gemaakt. De musical draait nog steeds zeer succesvol in New York. Prinses Jasmine werd één van de eerste leden van de Disney Prinsessen lijn. En de vele figuren uit de film zijn dagelijks terug te vinden in één van de Disneyparken. Er zijn zelfs verschillende attracties en themalanden in parken gebaseerd op de film. En Disney kan maar geen genoeg krijgen van Aladdin, want een live-action film is op dit moment in productie. Helaas zonder de geweldige invloed Howard Ashman en Robin Williams.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s