Walt Disney Classics nr. 32: The Lion King

Het werd de succesvolste film van Disney in de jaren ’90 en is nog steeds de koning van de handgetekende animatiefilm. The Lion King. Bijna iedereen kent de film èn de openingskreet van de Circle of Life (zonder te weten wat er eigenlijk geroepen wordt). De belevenissen van de jonge welp Simba zorgde ervoor dat miljoenen mensen keer op keer naar de bioscoop gingen. Terwijl dit eigenlijk een tweede keuze van Disney was en de studio niet eens zeker wist of de film wel een succes zou worden. Dit is het verhaal van The Lion King.

TheLionKing1

Het idee voor The Lion King ontstond in 1988 tijdens een de promotietour van Oliver and Company. Studiobazen Jeffrey Katzenberg, Roy Disney Jr. en Peter Schneider vlogen naar Europa en zaten te brainstormen over potentiële verhalen voor nieuwe films. Ze kwamen met het idee om een verhaal te laten plaatsvinden in Afrika. Het idee werd vervolgens meerdere malen uitgewerkt en kreeg werktitels als King of the Kalahari, King of the Beasts en King of the Jungle. In deze eerste versie streden de leeuwen tegen de bavianen, was Scar de leider van de bavianen, Rafiki een cheetah en Timon en Pumbaa de jeugdvriendjes van Simba. Tussen 1990 en 1991 werd het team uitgebreid met Roger Allers en Rob Minkoff als regisseurs, Don Hahn als producent en Brenda Chapman als head of story, die het verhaal opnieuw onder handen nam. Toen Hahn het zich bij het team voegde, merkte hij dat het verhaal nog niet goed was en bracht grote veranderingen aan. Ook veranderde hij de titel in The Lion King, aangezien leeuwen niet in de jungle leven maar op de savanne.

Terwijl The Lion King in productie ging, was er bij Disney nog een andere productie gaande: Pocahontas. Dit waargebeurde epische verhaal à la Romeo en Julia werd door de studiobazen gezien als een regelrechte hit. En tevens een goede kanshebber voor een Academy Award voor Best Picture (die zij bij Beauty and the Beast misliepen). Aladdin was inmiddels in de afrondende fase en The Lion King werd meer gezien als een experiment. Het was daarom niet zo gek dat iedereen mee wilde werken aan Pocahontas. Het gebeurde daarom dat van bijna alle animatoren die meewerkten aan The Lion King, dit hun eerste klus was. Om inspiratie op te doen voor de film, bezochten de film makers Hell’s Gate National Park in Kenia en werden er leeuwen en andere dieren naar de studio gebracht, net zoals bij de productie van Bambi gebeurde. De animatoren probeerden de dieren in The Lion King zoveel mogelijk als echte dieren te laten bewegen. Ook maakten ze gebruik van special effects, zoals het opstuiven van stof dat nog niet eerder te zien was. Het hoogtepunt van de film werd de wilde vlucht van de gnoes door de kloof waar Simba zich bevindt. Hier werd een 3D-systeem voor gebruikt, waar vijf mensen meer dan 2 jaar mee bezig waren. Ook werd er opnieuw gebruik gemaakt van het CAPS-systeem, dat zorgde voor de automatische inkleuring van de tekeningen.

Pas in een later stadium werd besloten om van The Lion King een musical te maken. Als tekstschrijver werd daarom Tim Rice aangetrokken, die net klaar was met Aladdin. Rice wilde maar al te graag mee doen, maar componist Alan Menken was dit keer niet beschikbaar, doordat hij aan de soundtrack van Pocahontas werkte. Rice stelde toen voor om Benny Andersson (bekend van ABBA) te vragen, maar ook hij was niet beschikbaar. Rice kwam toen aan met Elton John. Elton John zag er wel een uitdaging in om nummers te creëren die voor zowel kinderen als volwassenen uitdagend moesten zijn. Samen schreven ze vijf nummers voor de film. Tijdens de productie hoorde Rice de kreet “Hakuna Matata” en vond dit lijken op “Bibbidi-Bobbidi-Boo” uit Cinderella en gebruikte daarom de kreet als titel van een nummer. Elton John had zijn twijfels echter over dit nummer. Toen hij een eerste versie zag van “Can You Feel the Love Tonight”, dat als komisch nummer door Timon en Pumbaa gezongen werd, verliet hij woedend de studio. Hierop werd het nummer geheel veranderd en werd een lovesong.

Op 15 juni 1994 ging The Lion King in première en draaide in de eerste instantie in slechts twee bioscopen: Disney’s eigen El Capitan Theater in Los Angeles en Radio City Music Hall in New York. De film was in het weekend daarop in de meeste bioscopen te zien en was een enorme hit. De critici omarmden de film direct en prezen Disney dat bij iedere film die zij uitbrachten de lat weer hoger gelegd werd. Het publiek kwam massaal naar de bioscoop en daarmee werd The Lion King wereldwijd de succesvolste film van 1994. Inmiddels staat de teller wereldwijd op $987,5 miljoen! The Lion King won twee Golden Globes (Best Motion Picture – Musical or Comedy en Best Original Score). Tijdens de Oscars won de film de Academy Award voor Best Original Score (Hans Zimmer) en Best Original Song (“Can You Feel the Love Tonight”). Toch ontstond er ook nog wat controversie rondom de film. Zo zou er het woord SEX te zien zijn in de film, maar later bleek dat dit de afkorting SFX (Special Effects) was. Ook kreeg Disney een claim over het gebruik van het lied “The Lion Sleeps Tonight” binnen. Uiteindelijk werden de rechten van dat lied door Disney gekocht.

The Lion King. De koning van de handgetekende animatiefilm. Binnen Disney had niemand verwacht dat deze film zo groot en succesvol zou worden. De dood van Mufasa is één van Disney’s meest emotionele scènes. Het succes van The Lion King zorgde ervoor dat Timon en Pumbaa in 1995 een eigen televisieserie kregen. Ook kwam in 1998 The Lion King 2: Simba’s Pride uit en in 2004 The Lion King 1,5. Inmiddels is er sinds november 2015 een nieuwe serie genaamd The Lion Guard te zien op de Disney Channel. The Lion King wist ook zijn weg te vinden naar Broadway, waar deze vanaf 1997 zeer succesvol te zien was. The Lion King is inmiddels de meest succesvolle musical aller tijden met een opbrengst van meer dan $6 miljard! In de Disney parken is The Lion King ook niet weg te denken. In bijna alle parades zijn de figuren uit de films te zien en ook zijn er verschillende shows over The Lion King.

Oh ja. En die beroemde openingskreet van de film? Dit is de vertaling: “Here comes a lion, Father/Oh yes, it’s a lion/We’re going to conquer/A lion and a leopard come to this open place.”

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s