Disney en Roald Dahl

The BFG – of in Nederland beter bekend als de GVR – van Roald Dahl verschijnt eindelijk op het grote doek en werd door niemand minder dan Steven Spielberg verfilmd. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een film van de wereldberoemde regisseur het Disney-logo aan zijn film, doordat de studio zijn film co-financierde. Het is niet de eerste keer dat Disney en Roald Dahl met elkaar in contact kwamen. De eerste keer was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De Tweede Wereldoorlog zorgde voor grote veranderingen in de wereld. Ook op het filmgebied veranderde er veel. Niet alleen waren de Europese en Aziatische markten komen te vervallen voor Amerikaanse studio’s, na de aanval op Pearl Harbor in december 1941 verklaarden de Verenigde Staten oorlog aan Nazi Duitsland en Japan. De Walt Disney Studios werden bezet door het leger en Walt en zijn team kregen geld van de regering om propagandafilms te maken. Het was in die periode dat Walt Disney, altijd op zoek naar nieuwe ideeën voor zijn films, in contact kwam met Roald Dahl, een jonge piloot van de RAF die in Washington, D.C. gestationeerd was. Dahl was behalve piloot ook schrijver en had een aantal verhalen verzonnen over de Gremlins, een mythisch ras wezentjes dat ervoor zorgden voor de sabotage van vliegtuigen. Toen Walt over deze verhalen hoorden, besloot hij Dahl in Burbank uit te nodigen om te zien of zij samen een film konden maken. De twee mannen gingen in de studio aan de slag en begonnen aan een script voor een film, waarbij werd gekeken of dit een geheel geanimeerde versie of een combinatie van live-action met animatie zou worden. Maar de maanden en jaren verstreken en de Tweede Wereldoorlog werd steeds donkerder. En daarmee leek ook de bereidheid van Walt om een familiefilm over de oorlog te maken te verdwijnen. Het project van The Gremlins verdween op de plank en daarmee kwam een einde aan de samenwerking tussen Walt Disney en Roald Dahl.

Ruim vijftig jaar later kwamen Disney en Roald Dahl elkaar weer tegen. Disney besloot na de cult classic The Nightmare before Christmas nogmaals een stop-motion feature te maken. Dit keer besloten ze James and the Giant Peach te verfilmen. Alhoewel Dahl tijdens zijn leven elke verfilming tegen had gehouden, besloot zijn weduwe Disney wel de filmrechten te verkopen. In 1996 verscheen de film met zeer goede kritieken en won enkele filmprijzen. Enkele critici schreven zelfs dat de film beter was dan het boek.

Nog eens twintig jaar later verschijnt opnieuw een film waaraan Disney en Roald Dahl verbonden zijn. The BFG (The Big Friendly Giant) is één van Roald Dahls meest geliefde verhalen en verscheen in 1982 voor het eerst in boekvorm. In 1989 verscheen er een tv-film van, maar tot een grote filmproductie kwam het nog niet. In de jaren ’90 werden er verschillende pogingen gedaan een film van de grond te krijgen, maar het duurde uiteindelijk tot 2011 voordat er echt groen licht gegeven werd aan het project. Steven Spielbergs studio, DreamWorks Pictures, kocht toen de filmrechten. In 2014 besloot Spielberg zelf de regie te verzorgen en in 2015 besloot Walt Disney Pictures co-financier te worden van het project. De film is tevens de laatste van de distributiedeal tussen Dreamworks en Disney. Hierdoor is The BFG de eerste film van Steven Spielberg dat het Disney-logo draagt. Spielberg en Disney werkten wel eerder samen, maar dat gebeurde onder het logo van Touchstone Pictures, het volwassen filmmerk van Disney.

The BFG zal in Nederland niet worden gedistribueerd door Disney en draait vanaf 20 juli in de Nederlandse bioscoop.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s