Disney’s The Nightmare Before Christmas

Als er één film is die Halloween ademt, dan is dat wel Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas. En dit terwijl het tegelijk ook een kerstfilm is. The Nightmare Before Christmas kwam in 1993 uit en werd één van de eerste breed uitgebrachte stop motion films. De film veranderde van een bescheiden succesje in een wereldwijd cult fenomeen. Dit is het verhaal achter The Nightmare Before Christmas.

nbc1

Wat misschien niet veel mensen weten, is dat Tim Burton zijn carrière begon bij Disney. Nadat de studio enkele shorts van hem zag die hij maakte terwijl hij nog op CalArts zat, waren ze direct onder de indruk en boden hem aan baan aan. Tijdens de jaren ’80 werkte Burton aan verschillende projecten bij Disney. Ondertussen schreef hij een gedicht genaamd The Nightmare Before Christmas, waarin de werelden van Halloween en Kerst samenkwamen. Dit gedicht werd door Disney opgepikt en er werd gekeken of er een korte film of een tv special van gemaakt kon worden. Maar uiteindelijk braken Disney en Burton. Zijn werk werd door de studio toch als te donker beschouwd.

Maar Hollywood is klein. En Disney en Burton kwam na een aantal jaar weer met elkaar in contact. De filmrechten van The Nightmare Before Christmas lagen nog steeds bij Disney en Burton wilde er toch graag iets mee doen. Na het succes van Who Framed Roger Rabbit? durfde de studio inmiddels de gok te wagen. Henry Selick werd aangesteld als regisseur, omdat Burton zelf nog de verplichting had Batman Returns te regisseren. Hij werd wel producent. Danny Elfman, goede vriend van Burton, werd ingehuurd om de liedjes en de score van de film te schrijven.

In 1991 begon de productie van de film in San Francisco. In 20 studio’s werden er diverse sets opgebouwd waar de scènes gefilmd zouden worden. Voor 1 minuut film was ongeveer 1 week nodig. Een enorm tijdrovende klus. In totaal werden er 227 poppen gemaakt voor de film. De spoken in de film waren handgetekende animatie en dit werd gemaakt door Walt Disney Animation.

The Nightmare Before Christmas werd, hoe kan het anders, vlak voor Halloween in 1993 uitgebracht in de bioscoop. Disney was toch bang dat de film te duister zou zijn voor de Disney-naam en besloot de film onder de volwassen Touchstone Pictures vlag uit te brengen. De film werd positief ontvangen door de critici. Vooral de techniek van de stop motion werd bejubeld. Maar ook het verhaal en de combinatie van Halloween en Christmas sloeg aan. De film werd een bescheiden financieel succes. Maar dit was voor de studio geen probleem aangezien de film met een budget van slechts $ 18 miljoen gemaakt werd.

Alhoewel het grote publiek de film in het begin misschien een beetje raar vond, groeide de liefde voor The Nightmare Before Christmas. Al snel kreeg de film een cultstatus en nam de vraag aan artikelen van de film toe. De verkoop van video en DVD was zeer succesvol. En in 2006 verscheen de film opnieuw in de bioscoop. Dit keer onder de Walt Disney Pictures vlag. De studio durfde het eindelijk aan. En de jaren daarna kwam de film opnieuw tijdelijk in de bioscoop, zelfs in een 3D versie.

Het succes werd zelfs zo groot dat Jack en zijn vrienden al snel de overstap maakten naar de Disney parken. Het grootste voorbeeld van hun succes is de jaarlijkse make-over van de attractie The Haunted House in Disneyland. Elk jaar zo rond Halloween verandert de attractie in Halloween Town met de personages uit de film. Maar ook in andere parken zijn Jack en Sally als figuren terug te vinden. En ligt er voldoende merchandise in de winkels.

nbc4

Tot een vervolg is het nooit gekomen. Disney wilde in 2001 graag deze stap maken, maar Tim Burton is altijd zeer beschermend geweest over zijn creaties. En dat is in dit geval maar goed ook. The Nightmare Before Christmas is een prachtige film, die elk jaar opnieuw gezien kan worden.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s