Walt Disney Classics nr. 35: Hercules

Na alle klassieke Engelse literatuur en de oude sprookjes van weleer, besloot Disney voor hun 35ste avondvullende animatiefilm te kiezen voor één van de beroemde Goden uit de Griekse mythologie. De keuze viel op de beroemde halfgod Hercules. Maar was deze Griekse superheld sterk genoeg om de eerdere successen van de Disney animatiefilms weer te herstellen?

hercules1

Slechts één keer eerder kregen de Griekse Goden een prominente rol in een Disney film en dat was in Fantasia. Begin jaren ’90 werden er verschillende ideeën voor nieuwe films gepitcht. Eén daarvan was The Odyssey van de Griekse dichter Homeros. Hierin de zwerftocht van de Griekse held Odysseus wordt verteld, nadat hij zich de woede van de zeegod Poseidon op de hals heeft gehaald. Het project sneuvelde echter doordat het verhaal te moeilijk bleek te zijn om te verfilmen. Terwijl The Oddysey sneuvelde, besloot animator Joe Haidar toch een pitch te houden voor een film in de Griekse oudheid. Dit keer zou de halfgod Hercules centraal staan. Hercules kreeg groen licht om verder ontwikkeld te worden. Tegelijkertijd waren regisseurs John Muskers en Ron Clements begonnen met de ontwikkeling van hun versie van het beroemde boek van Robert Louis Stevenson Treasure Island, maar dan in de ruimte. Het duo had net zeer succesvol The Little Mermaid en Aladdin voor Disney gemaakt, maar hun nieuwste project werd echter met argusogen door het studiobaas Jeffrey Katzenberg bekeken. Hij besloot een deal te maken met Musker en Clements. Als zij een nieuwe hit voor Disney zouden maken, dan zou Katzenberg alsnog Treasure Planet goedkeuren. Uit de stapel met goedgekeurde ideeën kozen Musker en Clements Hercules en besloten er een Griekse superheldenkomedie van te maken.

Tijdens de ontwikkeling van het script moesten er een aantal elementen van het oorspronkelijke verhaal veranderd worden. Zo werd Hercules volgens de Griekse mythologie geboren als bastaard kind van Zeus en was Hera dus helemaal niet zijn moeder. Omdat dit natuurlijk niet in het plaatje van Disney paste, werden Zeus en Hera samen tot de ouders van Hercules bevorderd. En Hades werd aangesteld als de slechterik in het verhaal, omdat de Onderwereld fantastische plaatjes kon opleveren. Er moest ook een manier verzonnen worden hoe Hercules uiteindelijk een halfgod werd. Nadat het script klaar was, werd de cast bij elkaar gezocht. Musker en Clements wilde direct al Danny DeVito voor de rol van Philoctetes, maar hij weigerde in de eerste instantie. Toch ging hij overstag. Voor de rol van de cynische Megara werd Susan Egan gecast. Zij had sinds Beauty and the Beast voor elke Disneyfilm auditie gedaan en werd uiteindelijk als Belle bij de musical versie van Beauty and the Beast gecast. Op aanraden van DeVito besloten Musker en Clements Jack Nicholson te benaderen voor de rol van Hades. Echter, de onderhandelingen over het salaris liepen nergens op uit en het duurde een behoorlijke tijd voordat de juiste persoon werd gevonden. Dit was James Woods.

Voor de stijl van de Griekse superheldenkomedie werd cartoonist Gerals Scarfe benaderd. Hij was eerder onder andere verantwoordelijk voor de tekeningen van Pink Floyd’s The Wall. Scarfe werd als production designer ingehuurd, waarin hij zijn stijl combineerde met dit van de tekeningen die gevonden werd op vazen uit de Griekse en Turkse oudheid. In 1995 begon de productie van Hercules en meer dan 700 mensen werkte mee aan de film. Een gedeelte werd in de zusterstudio van Disney Animation in Parijs gemaakt. Voor de scène van het gevecht met de Hydra werd de nieuwste computeranimatie gebruikt en het duurde ongeveer anderhalf jaar om te maken. Disney’s eigen hofcomponist Alan Menken werd opnieuw ingehuurd voor het schrijven van de soundtrack. Dit keer vroeg hij David Zippel om de teksten te schrijven. Op aanraden van Musker en Clements besloten ze voor een gospel en R&B stijl te gaan. Menken wilde in de eerste instantie de Spice Girls voor de stemmen van de Muzen, maar agendatechnisch lukte dit niet.

Op 15 juni 1997 ging Hercules in première in de New Amsterdam Theater in New York. Speciaal voor deze gelegenheid haalde Disney de Electrical Parade naar Times Square en veranderde New York voor heel even in een Disneyland. Ook was Hercules de eerste film waarvan een Disney-On-Ice versie werd gemaakt nog voor de film in de bioscoop draaide. De film kreeg goede kritieken door de pers. Vooral de rol van Woods als Hades werd goed ontvangen en vaak vergeleken met de rol van Robin Williams als Genie in Aladdin. Toch had men meer spektakel in de animatie verwacht gezien dat Scarfe als production designer was ingehuurd. En kwam ook behoorlijk was kritiek op de wijze waarop Disney de Griekse legende van Hercules veranderd had. Hercules deed het minder goed dan verwacht in de bioscoop. Disney gaf naderhand zelf aan dat het moment waarop Hercules verscheen niet ideaal was geweest. Maar ook de opkomst van computeranimatie en het andere aanbod van animatiefilms – dat verdubbeld was sinds het succes van The Lion King – leek voor Disney roet in het eten te gooien.  De soundtrack van Hercules werd genomineerd voor twee Academy Awards, maar de film verloor in beide categorieën van de wereldwijde blockbuster Titanic.

Hercules. Disney’s Griekse superheld. Het werd niet het succes dat Disney verwachtte. En hiermee leek langzaam maar zeker een einde te komen aan de Disney Renaissance die eerder door The Little Mermaid gestart werd. Toch kreeg de film nog wel de synergie behandeling van Disney die elke film sinds de jaren ’90 krijgt. Disney besloot een direct-to-video prequel te maken, die Hercules: The Animated Series zou inleiden. Deze serie zou uiteindelijk twee seizoenen op de Disney Channel te zien zijn. Hierna werd het stil rondom Hercules. Af en toe waren er geruchten over een vervolg dat zich tijdens de Trojaanse oorlogen zou afspelen, maar deze is er nooit gekomen. De figuren waren af en toe terug te vinden in één van de Disney parken. Tegenwoordig is het vooral Hades die zo rond de Halloween periode tevoorschijn komt. En daarmee lijkt Hercules in de film te hebben gewonnen, maar Hades het in de Disney parken voor het zeggen heeft.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s