De 50ste sterfdag van Walt Disney

Het is vandaag 15 december 2016. Precies 50 jaar geleden stierf Walt Disney.  In het St. Joseph’s Hospital in Burbank, recht tegenover de Walt Disney Studios. Weinig mensen wisten dat Walt ziek was en zijn dood kwam als een grote schok. Walt Disney was pas 65 jaar oud. We weten inmiddels allemaal welke nalatenschap hij achter heeft gelaten. Maar hoe zagen de laatste jaren van Walt Disney er precies uit?

waltdisney19669

Al vanaf de jaren ’50 was er een verandering opgetreden bij de Walt Disney Studios. De studio had de moeilijke naoorlogse jaren achter zich gelaten en definitief afgesloten met het succes van Cinderella. Hierdoor had de studio weer voldoende kapitaal om nieuwe projecten te starten. Walt besloot als eerste studio in zee te gaan met de wereld van de televisie, iets wat ongedacht was in die tijd. Ook wilde Walt een attractiepark gaan bouwen. Door dit plan werd hij bijna door iedereen voor gek verklaard. Maar Walt was koppig en hield vast aan deze plannen. En we weten allemaal dat hij uiteindelijk zijn zin kreeg. En zo was de studio begin jaren ’60 veranderd in een bedrijf dat niet alleen (animatie)films produceerde, maar ook op de televisie aanwezig was en het succesvolste themapark ter wereld runde. Walt begon inmiddels op leeftijd te raken, maar zat nog altijd vol met plannen.

De eerste helft van de jaren ’60 waren succesvol. Onder andere 101 Dalmatians in 1961 en Mary Poppins in 1964 waren grote hits en de laatste won zelfs vijf Academy Awards. Walt werd gevraagd om vier tentoonstellingen te leveren voor de New York World Expo in 1964. Deze tentoonstelling gaf hem de gelegenheid om te experimenteren met nieuwe technieken die hij later weer kon gebruiken in zijn themapark, zoals de audio-animatronic. En ook de iconische attractie “it’s a small world” maakte op de expo zijn debuut, om later overgebracht te worden naar Disneyland. Walt zag dat Disneyland een groot succes was en richtte zijn aandacht dus meer en meer op deze tak van zijn bedrijf. Hij ontwikkelde plannen voor andere locaties, zoals een ski-resort in Mineral King van het Sequoia National Park in Californië. Maar daartegen kwam grote tegenstand en na jaren van strijd sneuvelde het plan. Wel liet hij in het geheim een groot stuk land kopen in Florida. Hier zou hij een tweede Disneyland bouwen. Maar hij had nog meer plannen voor Florida.

In 1966 was Walt druk bezig met de voorbereidingen voor Disneyland in Florida. Maar Walt had veel grotere plannen voor het Orlando resort. Hij wilde op dit stuk land een stad van de toekomst bouwen. Een Experimental Prototype Community Of Tomorrow oftewel EPCOT. Om dit allemaal te kunnen betalen was hij continu bezig om sponsoren te vinden. Toch was hij ook weer terug te vinden in de animatiestudio. The Sword in the Stone uit 1963 was een matig succes geweest. Daarom had Walt besloten zich meer te bemoeien met de productie van The Jungle Book en de short Winnie the Pooh and the Blustery Day. Maar qua gezondheid begon het slechter te gaan dat jaar. Een oude polo blessure zorgde al jaren voor chronische pijn. Deze werd steeds erger en Walt besloot daarom zich te laten onderzoeken in het ziekenhuis. In november 1966 werd bij Walt longkanker geconstateerd. Walt werd geopereerd en er werd een long verwijderd. Terwijl hij aansterkte, vierde hij op 5 december 1966 met zijn familie zijn 65ste verjaardag. In de dagen hierna ging zijn gezondheid plots snel achteruit en op 15 december stierf Walt Disney onverwacht.

Na de dood bleef er een studio achter die zijn naam zou blijven dragen, alhoewel zijn bevlogen inspiratie zeer gemist werd. Broer Roy stelde zijn pensioen uit om Walt Disney World af te maken, maar EPCOT kwam er niet op de manier die Walt voor ogen had. De studio richtte zich in de jaren ’70 meer op live-action films dan animatie, totdat een nieuw management in de jaren ’80 voor een nieuwe impuls zorgde. In de jaren ’90 werd Disney een grote speler in Hollywood en in de entertainment wereld. Deze eeuw trad er opnieuw een nieuw management aan en werd het grootste mediaconglomeraat ter wereld – dat de studio inmiddels geworden was – door de crisissen en recessies heen gestuurd.

waltdisney196614

Om de 50ste sterfdag van Walt Disney te herdenken zullen bezoekers tussen 5 december (Walt’s verjaardag)  en 15 december (Walt’s sterfdag) in de Disney parken wereldwijd de gelegenheid krijgen een boodschap achter te laten op één van de speciale message boards. In Disneyland Paris zal deze te vinden zijn in de Liberty Arcade. Na 15 december zullen deze message boards opgestuurd worden naar Burbank waar ze tijdens een speciale tentoonstelling zullen worden getoond.

 


Een reactie op “De 50ste sterfdag van Walt Disney

  1. Walt Disney (1901-1966) was een geweldige film- en tekenfilmproducent en de geestelijke vader van Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy, Pluto e.v.a. en ook degene die beroemde sprookjesfiguren zoals Peter Pan, Assepoester, Sneeuwwitje, Doornroosje enz. op het witte doek tot leven bracht. Hij was terecht een van de grootsten der Aarde en zal niet gauw meer door anderen worden overtroffen en zijn rijk heeft hem al 50 jaar overleefd.
    Dankzij hem kwamen er geweldige pretparken overal ter wereld al had Walt Disney natuurlijk ook zijn fouten en tekortkomingen en een jachtig leven achter de rug waar ik overigens niet mee had willen ruilen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s