Terugblik 2016: de films van Disney

Vorig jaar meldde ik rond deze tijd dat Disney een recordjaar achter de rug had in de bioscoop. Films als The Avengers: Age of Ultron, Inside Out en Star Wars: Episode VII – The Force Awakens zorgden voor een recordomzet in 2015. Alle ogen waren op Disney gericht begin 2016, want in dit jaar zouden alle studio’s films uitbrengen. En daarmee bedoel ik Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, Pixar Animation Studios, Marvel Studios en Lucasfilms. In totaal bracht Disney in 2016 13 films uit, waarvan de meeste succesvol waren. Zeer succesvol! Hierdoor werd 2016 opnieuw een recordjaar voor Disney en werd de studio zelfs de eerste die wereldwijd een omzet van meer dan $ 7 miljard behaalde.

Het jaar begon goed voor Disney, doordat The Force Awakens nog steeds volle zalen trok. In januari kwam The Finest Hours uit in de bioscoop, een waargebeurd drama over de Amerikaanse kunstwacht in 1952. De film werd met goede kritieken ontvangen, maar was echter geen groot succes in de bioscoop. Vlak daarna kwam de eerste film van Disney Animation uit, Zootropolis. In deze antropomorfische animatiefilm moet konijnagent Judy Hopps zich staande zien in de houden in de grote stad Zootropolis en noodgedwongen samenwerken met de beroepsoplichter Nick Wilde. Zootropolis werd met vele lovende kritieken ontvangen. En dat vertaalde zich ook naar de omzet, want Zootropolis werd de op één na (Frozen) succesvolste animatiefilm die de Walt Disney Animation Studios ooit maakte! Een maand later kwam Disney werd een live-action verfilming van een klassieke animatiefilm. Dit keer is de beurt aan The Jungle Book. Iron Man-regisseur Jon Lavreau nam de uitdaging aan om de film te maken met de meeste vernieuwde technieken. En in z’n geheel in de studio! De film werd een enorme hit en Lavreau werd geprezen dat hij de ziel van de animatiefilm uit 1967 erin heeft weten te houden. En zo gebeurde het dat Disney al twee gigantische hits in handen had, terwijl het blockbuster seizoen nog van start moest gaan.

Het blockbuster seizoen ging -inmiddels gebruikelijk- van start met één van de Marvel superhelden. Captain America: Civil War werd van tevoren al gezien als één van de meest kansrijke films van 2016. En dat werd hij ook. De derde film had weliswaar Chris Evans in de hoofdrol, maar met het aantal andere superhelden in de film leek deze dan ook meer op een Avengers-film. En qua omzet bereikte de film ook deze hoogte. Een paar weken later kwam het lang verwachte vervolg van Tim Burton’s Alice in Wonderland in de bioscoop, Alice Through the Looking Glass. De film werd echter zeer slecht ontvangen door de critici en er werden grote vraagtekens gezet bij het nut van dit vervolg. Ook het publiek liet de film rechts liggen en daarmee lijkt de kans op een Alice-franchise voorgoed voorbij. Een ander langverwacht vervolg sloeg wel direct aan. Finding Dory zorgde afgelopen zomer voor vele volle bioscoopzalen. Ellen Degeneres heeft bij Pixar gesmeekt voor een vervolg op Finding Nemo en uiteindelijk kwam deze er. En hoe! Finding Dory werd in de VS zelf de best bezochte animatiefilm aller tijden! In 2016 kwamen de laatste twee films van Disney en DreamWorks (inmiddels omgedoopt in Amblin Entertainment) uit. Eén daarvan was de verfilming van het beroemde kinderboek van Roald Dahl, The BFG. De film kwam echter niet van de grond en werd één van de flops van de zomer. De laatste film die Disney in de zomerperiode uitbracht van een remake van Pete’s Dragon. De film over de jongen Pete, die in de uitgestreken wouden van Noord-Amerika samen met een draak opgroeit, kreeg uitstekende kritieken, maar werd geen hit zoals de andere remakes van klassieke Disneyfilms werden. Maar gezien het kleine budget van Pete’s Dragon was dat geen probleem.

Na de zomer bleek dat Disney het fantastisch had gedaan in de bioscoop, ondanks de pijnlijke missers van Alice Through the Looking Glass en The BFG. Disney had inmiddels drie films die de $1 miljard grens waren doorbroken in Noord Amerika en er lagen zelfs nog een aantal grote titels klaar voor de laatste maanden van het jaar! Eerst kwamen er twee kleine titels uit. De eerste was de verfilming van The Light Between Oceans, dat tevens de laatste film uit de samenwerking met DreamWorks was. Hierna kwam een waargebeurd verhaal uit, Queen of Katwe. Hierin werd het verhaal verteld van de 10-jarige Phiona die in de sloppen van Katme in Uganda opgroeit en zich ontpopt in een schaaktalent. Queen of Katwe volgt in de traditie van waargebeurde sportfilms van Disney en zal begin dit jaar in Nederland draaien. In november werd het tijd voor een nieuwe superheld van Marvel Studios. Met Marvel’s Doctor Strange werd de magische wereld van de superhelden voor ons geopend. Benedict Cumberbatch speelde zeer succesvol de Sorcerer Supreme en inmiddels is al bekend geworden dat hij in Thor: Ragnarok zal terugkeren. Aan het eind van dezelfde maand kwam de tweede film van Disney Animation uit: Vaiana. De film, die vertelt over de zeereizen en de legendes in zuid Polynesië, is een groot succes in de bioscoop en werd bejubeld door critici en fans. Disney heeft met deze film wederom laten zien aan de top van de animatie te staan. Het jaar werd afgesloten met de eerste stand-alone film van Lucasfilm uit het Star Wars universum. De film is natuurlijk Rogue One: A Star Wars Story. Het succes van Rogue One bewijst dat er wel degelijk behoefte is naar verhalen buiten de originele Star Wars saga en met deze bevestiging kan Disney verder gaan met de ontwikkeling van stand-alone films.

2016 was dus een enorm succesvol jaar voor de Disney studio’s. Studiobaas Alan Horn zal zeker tevreden terugkijken. En ook voor dit jaar staan ons weer een aantal mooie titels te wachten. Maar meer daarover in een volgende blog!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s