Walt Disney Classics nr. 36: Mulan

Door het toenemende succes van de Disney animatiefilms in de jaren ’90, was er een tekort aan werkplekken ontstaan in de Burbank studio. De opening van de Disney-MGM Studios in Walt Disney World zorgde voor een oplossing, want hier werd een zusterstudio geopend waar een gedeelte van de productie van de animatie kon worden overgenomen. Al snel zag het management in dat in Florida ook hele films gemaakt konden worden. De eerste avondvullende animatiefilm die geheel in Florida gemaakt werd, was Mulan.

mulan

Tijdens de opening van de Disney-MGM Studios in 1989 werd ook Walt Disney Feature Animation Florida geopend. De bedoeling was hier verschillende shorts te maken. Al snel werd de studio gebruikt om verschillende delen van Beauty and the Beast en The Lion King te produceren. In 1993 besloot het management dat de Florida studio klaar was voor het produceren van een avondvullende animatiefilm. Er werd in die tijd gezocht naar een film met een Aziatisch thema. Disney wilde graag de gesloten Chinese markt binnenkomen en een animatiefilm zou hierbij kunnen helpen. Al snel werd het Chinese gedicht “De Ballade van Fa Mu Lan” gekozen als onderwerp voor de film. Barry Cook werd gekozen als regisseur samen met Tony Bancroft, die net klaar was met zijn aandeel in The Hunchback of Notre Dame. In 1994 begon de productie van Mulan.

In de eerste instantie zou Mulan een romantische comedy worden, maar al snel werd besloten dichterbij het oorspronkelijke verhaal te blijven. Mushu werd uiteindelijk toegevoegd van een ander project over een Schotse draak waar Cook ook mee bezig was geweest. Dit gebeurde op aanraden van Roy Disney Jr. De andere sidekick van Mulan, de krekel Cri-Kee, werd door Disney-veteraan Joe Grant gecreëerd. De regisseurs zagen echter het nut van de krekel niet in, maar het was Disney-baas Michael Eisner die erop hamerde dat Cri-Kee in de film bleef. Hij werd dan ook regelmatig vergeten tijdens voortgangsoverleggen, zodat Grant uiteindelijk ’s avonds schetsen van het figuurtje op de bureau’s van de regisseurs achter liet om ze aan hem te helpen herinneren.

Omdat het niet precies duidelijk was wanneer het verhaal van Mulan oorspronkelijk geschreven is, koos men ervoor elementen uit de Ming en Qing dynastie te gebruiken voor de stijl van de film. Ook werd ervoor gekozen om waterverf achtergronden te gebruiken, die vaker voorkomen in de Chinese kunst. Hiervoor werd ook inspiratie geput uit oudere Disney films zoals Bambi en Dumbo. Behalve deze oude technieken, werd er ook de nieuwste software gebruikt voor het toevoegen van computer animatie. Voor de aanval van de Hunnen werd er software gebruikt dat de toepasselijke naam Atilla had. Voor de software die gebruikt werd om de menigte in de Verboden Stad te creëren, werd gekozen voor de naam Dynasty. Ming-Na Wen werd gekozen om de stem van Mulan in te spreken, terwijl Lea Salonga werd gekozen om de zangstem van Mulan te verzorgen. Salonga had eerder al de zangstem van Jasmine uit Aladdin verzorgd. De regisseurs wilden voor de stem van Mushu iemand die een soortgelijke rol kon neerzetten zoals Robin Williams dat in Aladdin had gedaan met Genie. De keuze viel daarom op Eddie Murphy.

Op 19 juni 1998 ging Mulan in de Hollywood Bowl in première. Disney koos ervoor om Mulan op kleine schaal in première laten dan bijvoorbeeld bij Pocahontas of Hercules. Mulan werd enthousiast ontvangen door critici. Toch klonk er wel enige kritiek vanuit de feministische hoek. Dat Mulan eerst in een man moest veranderen om de dag te redden, viel niet goed. Zeker in een tijd waar “girlpower” een trend was. Het publiek wist de film ook te omarmen en Mulan bracht meer op dan de vorige films The Hunchback of Notre Dame en Hercules. Maar het behaalde niet de gigantische opbrengsten die begin jaren ’90 werden gehaald. De opkomst van de computeranimatie kwam de handgetekende animatiefilm steeds meer in de weg te staan. In hetzelfde jaar dat Mulan uitkwam, bracht ook Dreamworks Films haar eerste animatiefilm uit, The Prince of Egypt. Oud-Disney studiobaas Jeffrey Katzenberg was na een conflict met Michael Eisner boos vertrokken bij de studio en had samen met Steven Spielberg en David Geffen een nieuwe studio opgericht. Mulan was succesvoller dan The Prince of Egypt, maar het was Pixar’s A Bug’s Life die in 1998 de succesvolste animatiefilm was. Wel won Mulan de Annie Award dat jaar voor Best Animated Feature.

Mulan. Disney’s eerste bezoek aan China. Door Mulan leek de Chinese markt voor Disney ineens bereikbaar. En niet lang daarna werd een eerste resort aangekondigd in Hong Kong. Mulan kreeg in 2004 zelfs een vervolgfilm, die direct op video verscheen. Mulan werd ook toegevoegd aan de officiële Disney Prinsesses lijn, alhoewel zij officieel geen prinses is. Door haar rol in deze film, is ze nog vaak terug te vinden op merchandise en in de parken. De viering van het Chinese Nieuwjaar eind januari is een terugkerend evenement in zowel Disneyland als de Chinese parken waarbij de figuren uit de film prominent aanwezig zijn. En Cri-kee? Die lijkt toch helaas vergeten te zijn.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s