Disney doet overnamebod op Euro Disney!

The Walt Disney Company heeft vandaag bekend gemaakt 90% van de aandelen die Kingdom Holding Company (het investeringsbedrijf van de Saoedische prins Alwaleed Bin Talal) in het Franse Euro Disney S.C.A. (het moederbedrijf van Disneyland Paris). Hierdoor zal Disney haar aandeel vergroten tot 85,7%. Ook maakte Disney bekend een overnamebod te doen op de resterende aandelen, waardoor er zo’n €1,5 miljard vrijkomt voor het Franse resort.

DLP

Wat houdt deze actie nu precies in? Op 15 februari a.s. zal Disney 90% van de aandelen die Kingdom Holding Company heeft overnemen. Hierna zal Disney een bod doen van €2,00 op alle resterende aandelen die er dan nog uitstaan. De verwachting is dat dit tussen 21 april en begin juni zal gebeuren. Met de overname van die aandelen zal er zo’n €1,5 miljard beschikbaar komen voor Euro Disney: €1,23 miljard uit de opbrengst van de aandelen en €270 miljoen door een rechtstreekse kapitaalinjectie van Disney. Na de overname zal het aandeel van Euro Disney hoogstwaarschijnlijk van de Franse beurs verschijnen. Officieel zal de Supervisory Board van Euro Disney het plan nog wel moeten goedkeuren, maar dit is puur de procedure. Bij de vorige kapitaalinjectie verliep dit allemaal zonder problemen.

Er gaan al jaren geruchten de ronde over verdere uitbreiding van het Franse resort, maar de torenhoge schuld van het bedrijf en de krakkemikkige Franse (en Europese) economie hielden deze tegen. Daarbij was er de laatste jaren ook nog eens de dreiging van terroristische aanslagen. Disney heeft door de jaren heen ingegrepen door meerdere malen geld in Euro Disney te pompen. Na 2004 werd er onder leiding van Disney baas Bob Iger daadkrachtiger ingegrepen. Eerst werd de gehele schuld overgenomen, waardoor er meer flexibiliteit kwam in de uitgaven van Euro Disney. En in 2014 volgde een kapitaalinjectie na een nieuwe aandelenuitgifte, waardoor Disney grootaandeelhouder werd. Met dat geld werd een gigantisch programma opgezet waarbij het hele resort opgeknapt werd. De attracties, de hotels en de omgeving, niets bleef bespaard! Toch ontbreekt het nog steeds aan nieuwe attracties. De laatste nieuwe attractie in het Disneyland Park van Parijs werd in 1995 geopend! En het Walt Disney Studios Park is te klein om als volledig park te worden gezien en er is veel kritiek op het ontbreken van thema’s.

De komende maanden zijn dus heel spannend voor Euro Disney. Op 12 april zal het 15 jaar geleden zijn dat het Franse resort de poort officieel geopende. En na 25 jaar op eigen benen te hebben staan wankelen, is het voor het Disneyland Paris wellicht beter om als onderdeel van The Walt Disney Company stabiel te toekomst in te gaan. Het nieuws zal door de aandeelhouders van Euro Disney slecht worden ontvangen. Vooral voor degene die in de eerste jaren de aandelen van Euro Disney hebben gekocht, zagen de koers en de waarde van de aandelen al snel als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar de fans zullen juist blij zijn met het nieuws, want nu is de kans op nieuwe attracties van hoge kwaliteit en uitbreiding van beide parken dichterbij dan ooit. En dat is toch wel het mooiste cadeau dat Disneyland Paris voor haar 25 jarig jubileum aan haar fans kan geven!

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s