15 jaar Walt Disney Studios Park in Parijs

Op 16 maart 2002 opende het Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris haar poorten. Het is het tweede themapark van het Franse Disney Resort en richt zich op alles wat met film en televisie te maken heeft. Het park bestaan vandaag dus precies 15 jaar en heeft daarmee heel wat bewogen jaren achter de rug. Toen de poorten opengingen, bleek al snel dat het park niet geliefd was bij de fans. En dat terwijl er ooit grote plannen voor het tweede park waren. Ergens ging het mis, maar hoop gloort aan de horizon!

WaltDisneyStudiosPark

Al eind jaren ’80, tijdens de planning van het Europese Resort, werd rekening gehouden met de komst van een tweede park bij Parijs. Eerst zou in 1992 het Disneyland Park de poorten openen. Maar snel daarna moest er een tweede park komen. Disney had net de Disney-MGM Studios geopend in het Walt Disney World Resort, als antwoord op de Universal Studios. Zo’n filmpark van Disney zou ook naar Europa worden gebracht. De schetsen werden gemaakt en een openingsdatum in 1996 werd geprikt. Maar toen de cijfers na de opening van Disneyland Paris behoorlijk tegenvielen, werden de plannen al snel in de ijskast gezet. De Disney-MGM Studios Paris zouden er nooit komen.

Na een aantal jaren (en wat financiële hulp) begon het Resort beter te draaien. En langzaam maar zeker dacht men weer aan de toekomst. Euro Disney, het moederbedrijf van Disneyland Paris, moest volgens hun afspraak met de Franse regering de beschikbare grond voor het Disney Resort bij Parijs binnen bepaalde termijnen bebouwen. En zo moest er voor een bepaalde datum een tweede park gebouwd worden. Op 29 september 1999 kwam het verlossende woord. Een tweede park zou worden gebouwd. Het Walt Disney Studios Park.

Tegenwoordig kunnen we de bouw van nieuwe projecten bij Disney bijna dagelijks volgen op internet en via de social media. Maar tijdens de bouw van het nieuwe park waren die middelen er nog niet. Toch bood Euro Disney fans de gelegenheid om de bouw te volgen door een klein podium te bouwen, waarbij men over de bouwschotten kon kijken. Echt veel zag je niet, want het was vooral de toegangspoort die je kon zien. Maar toch bouwde het de spanning bij de bezoeker op. Het budget voor het park was veel kleiner dan dat van het Disneyland Park. En dat was ook duidelijk te zien in de omvang van het park. De Studios hadden slechts een derde van de grote van het Disneyland Park. En er was slechts een handvol attracties beschikbaar. 16 maart 2002 was de grote dag voor het kleine park. Met veel spektakel en optredens van onder andere Britney Spears en Destiny’s Child opende het Walt Disney Studios Park haar poorten voor het publiek. Maar die lieten al snel het park links liggen. Er was gewoon te weinig te doen en het park voelde maar koud en kil aan.

Opnieuw pakten donkere wolken zich samen boven het Resort. De Studios waren een flop en de recente aanslagen in de VS zorgden voor een wereldwijde recessie. In 2004 besloot The Walt Disney Company Euro Disney tegemoet te komen en leende ze een flinke smak geld, waarmee de uitbreiding van de Studios in gang kon worden gezet. Het missen van een thema was de grootste kritiek van de fans. En dat werd als eerste aangepakt. Op een lege parkeerplaats naast Animation Courtyard werden twee nieuwe attracties gebouwd. Onder andere de razend populaire Crush’s Coaster kwam hier te staan. Het hele gebied werd omgetoverd in Toon Studio. Ook kreeg het park eindelijk een iconische attractie. In het midden van het park (waar al grond was vrijgehouden en een logo van de beroemde attractie pronkte nog voordat deze officieel aangekondigd was) kwam de Tower of Terror te staan. En aangrenzend werd een namaak Hollywood Boulevard gebouwd. Door de komst van deze attracties begon het bezoekersaantal toe te nemen. In 2009 werden de Toon Studios aan gevuld met Toy Story Playland en in 2012 werd de Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy geopend. Zo lijkt men met plak- en knipwerk te proberen de Studios aantrekkelijker te maken. Maar alleen een groot masterplan kan ervoor zorgen dat het Walt Disney Studios Park een volwaardig Disney park wordt.

In 2017 is het 25 jaar geleden dat Disneyland Paris geopend werd. En dit jaar is een belangrijk jaar voor het Resort. Niet alleen vanwege het zilveren jubileum, maar ook vanwege het overnamebod dat The Walt Disney Company op Euro Disney heeft gedaan. Nog voor de zomer willen zij volledig eigenaar worden van het Franse Resort. Bob Iger, baas van Disney, gaf onlangs op de aandeelhoudersvergadering van Disney aan dat zij van mening zijn dat de toekomst van Disneyland Paris alleen gegarandeerd kan worden als het Resort één eigenaar heeft. En daar is Disney de beste kandidaat voor. Zij hebben inmiddels al 85,7 % van de aandelen en zullen vanaf volgende maand een bod doen op het resterende deel. Mocht de overname in juni worden afgerond dan zou dit goed nieuws zijn voor onder andere de Studios. Disney heeft eerder laten zien dat zij er niet voor terugdeinzen om in te grijpen bij parken die niet naar verwachting presteren. Disney California Adventure en Disney’s Hollywood Studios zijn hier voorbeelden van. Inmiddels is bekend geworden dat de attractie CinéMagique op 30 maart voor het laatst te zien zal zijn. Is dit een voorbode van grote veranderingen voor het park? Het kan. Eén keer in de zoveel maanden lekt er weer een “masterplan” uit. Soms is het onzin, maar soms zit er een kern van waarheid in.

15 jaar Walt Disney Studios Park. Het is al die jaren een park in ontwikkeling geweest. En het park is klaar voor een nieuwe start. Een nieuwe toekomst. Laten we hopen dat er mooie jaren in het vooruitzicht zijn voor de Studios. Want dat zou het mooiste verjaardagscadeau zijn!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s