Happy 25th Birthday Disneyland Paris!

12 april 2017! De grote dag dat Disneyland Paris 25 jaar bestaat. En dat wordt natuurlijk groot gevierd. Afgelopen maart ging de viering al van start, met de première van de nieuwe parade Disney Stars on Parade, twee nieuwe show op de Royal Castle Stage en  spectaculaire avondshow Disney Illuminations. En ook Star Tours heropende de deuren voor het publiek met nieuwd bestemmingen voor haar reizigers. Maar 12 april is de officiële verjaardag en speciaal voor deze dag was er een feestprogramma samengesteld.

Maar even een korte terugblik naar 25 jaar Disney geschiedenis in Parijs. In 1985 werd de zoektocht naar een Europese locatie voor een Disney Resort teruggebracht naar drie plaatsen: twee in Spanje en één in Frankrijk. Uiteindelijk koos The Walt Disney Company voor de Franse locatie, zo’n 32 kilometer ten oosten van de hoofdstad Parijs. Op 18 december 1985 werd de eerste overeenkomst gesloten tussen de Franse regering en The Walt Disney Company voor de ontwikkeling van een resort ter grote van zo’n 20 km2. In 1987 was de deal helemaal rond en konden de eerste werkzaamheden beginnen. Euro Disneyland was een feit.

De bouw duurde ruim vijf jaar. Bij Disney was er begin jaren ’80 een nieuw management aangetreden en die hadden ingezet op expansie van het Disney merk. Het succes van Tokyo Disneyland en de reeds bestaande Amerikaanse Disney Resorts was een voorbeeld. Het Europese Resort moest nog beter worden en alles leek mogelijk tijdens de constructie. Behalve een themapark werden er 7 hotels en een entertainment-, diner- en winkelcomplex gebouwd. Voor de hotels werden de beroemde architecten Frank Gehry, Michael Graves, Robert A.M. Stern, Stanley Tigerman en Robert Venturi ingehuurd. Alle hotels kregen een Amerikaans thema en in totaal hebben ze 5.800 kamers. De Franse regering zorgde voor de infrastructuur, zoals het aanleggen van snelwegen, spoorwegen (de opening van een TGV-station in 1994) en een nieuwe metrolijn.

Op 12 april 1992 was het dan eindelijk zover. Disney opende de poorten voor het publiek en de Europeanen konden eindelijk genieten van ‘hun” Disney Resort. Disneyland Paris verschilde op een aantal punten van de andere Disneyland parken. Zo had Main Street, U.S.A. twee overdekte arcades waar bezoekers door heen konden lopen als het regende. Ook kreeg het park een heus sprookjeskasteel. Aangezien Frankrijk vol echte kastelen staat, moest die van Disneyland Paris eruit springen. En dat doet Le Château de la Belle au Bois Dormant ook, waaronder zelfs een draak huist! Er kwam geen Jungle Cruise, maar wel een Adventure Isle. En Big Thunder Mountain werd dit keer een eiland in de Rivers of the Far West. Pirates of The Caribbean was spectaculairder dan ooit. Fantasyland was de meest gedetailleerde in zijn soort, met knipogen naar de Europese sprookjes. In Disneyland Paris werd gekozen voor een Discoveryland in plaats van een Tomorrowland, een land gemaakt naar de ideeën van de visionairs zoals Jules Verne en H.G. Wells. En George Lucas, die met zijn Star Wars tegenwoordig een steeds groter aandeel krijgt in de Disney parken. Toen Space Mountain in Discoveryland geopend werd, was dit de eerste achtbaan van Disney die van een zogenaamde “Synchronized On-Board Audio Track” voorzien was.

Het Disneyland Park werd beetje bij beetje uitgebreid. Adventureland werd in 1993 aangevuld met de achtbaan Indiana Jones et le Temple du Peril. Fantasyland volgde al snel daarna met Les Pays de Contes de Fées  en Casey Jr. – Le Petit Train du Cirque. Ook werd de attractie Les Pirouettes du Vieux Moulin toegevoegd, die tegenwoordig alleen nog als horeca gelegenheid functioneert. In Frontierland werd de Chaparral Theater en de Pocahontas Indian Village toegevoegd. Maar het waren vooral bestaande attracties die omgebouwd zijn of een update kregen, zoals Le Visionarium die in Buzz Lightyear Astro Blasters veranderde.

Het Resort werd in 2002 uitgebreid met een tweede themapark: het Walt Disney Studios Park. Alhoewel dit park slechts een derde van de omvang van het Disneyland Park heeft, was het wel een grote aanvulling voor het Resort. En langzaam maar zeker werd het een meerdaagse bestemming. Ook werd er een geheel nieuwe stad naast het Resort gebouwd, genaamd Val d’Europe, voorzien van een universiteit, een ziekenhuid en een gigantisch winkelcentrum. En in de zomer zal de eerste fase van de Villages Nature Parijs geopend worden, een groot ecologisch vakantiepark dat Disneyland Paris samen met Center Parcs ontwikkelde. In dit park zal onder andere het grootste overdekte zwembad van Europa staan, de Aqualagune.

In 25 jaar is er veel veranderd in het Resort. En zo’n belangrijke mijlpaal moet natuurlijk groot gevierd worden. Op 12 april 2017 stond er een gigantische viering gepland. Al weken van tevoren werd aangekondigd dat er iets speciaals gepland stond. De fans die niet in Parijs aanwezig konden zijn, konden de viering wel live volgen via Facebook, Twitter, of YouTube. En wat voor een viering was het! Tegen een strakblauwe lucht met prachtige Le Château de La Belle au Bois Dormant kwam er een fanfare met Mickey en zijn vrienden te voorschijn uit het paleis. En daarmee werd de aftrap gegeven voor een gigantische parade van ruim 150 Disney-figuren! Er liepen vele figuren rond die nog nooit in Parijs te zien waren, zoals Oswald the Lucky Rabbit! Gesorteerd op de verschillende themalanden van het Disneyland Park kwamen ze in groepen voorbij. Aan de parade deden ook ruim 1.000 dansers mee en de muziek werd speciaal gemaakt voor de viering. Nadat alle figuren Main Street, U.S.A. gevuld hadden, nam Catherine Powell (Président van Euro Disney, S.C.A.) het woord. Ze dankte alle Cast Members, die elke dag de Disney magie tot leven brengen. Door hun talent en inzet weet Disneyland Paris elke dag gasten te betoveren en aan te trekken, generatie na generatie. “Op deze feestelijke dag staan wij stil bij hoe ver we in de afgelopen 25 jaar zijn gekomen met onze werknemers en we werken voortdurend aan een steeds meer bijzondere ervaring voor onze gasten. We kunnen niet wachten op te zien wat de komende 25 jaar in petto hebben!”

Disneyland Paris heeft 25 jaar achter de rug met ruim 320 miljoen bezoekers! Daarmee is het de nummer 1 toeristische trekpleister van Europa. Soms hingen er donkere wolken boven het Resort, maar de stralende zon tijdens de viering lijkt symbool te staan voor de toekomst van Disneyland Paris. De komende maanden zal een overname door The Walt Disney Company (kunnen) plaatsvinden, waardoor het Resort van een rooskleurige toekomst verzekerd lijkt. Eén ding is zeker, tijdens het zilveren jubileum is het tijd om te schitteren. En dat doet Disneyland Paris zeker! Neem de tijd om de viering terug te kijken op, want je gelooft bijna je ogen niet.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s