Walt Disney Classics nr. 37: Tarzan

In 1999 bracht Walt Disney Feature Animation de film Tarzan uit. Gebaseerd op het boek “Tarzan of the Apes” van Sir Edgar Rice Burroughs, dat begin vorige eeuw verschenen. Disney had verrassend genoeg nog nooit eerder een poging gedaan om een film over Tarzan te maken. Met Tarzan kwam er een einde aan de Disney Renaissance van de jaren ’90.

Tarzan1

Tijdens Disney Renaissance werden continu oude projecten uit de kast gehaald. Maar ook werd er gekeken naar nieuwe projecten. Thomas Schumacher, die begin jaren 90 de president van de animatiestudio van Disney was, kwam uiteindelijk met het idee om Tarzan te verfilmen. Vreemd genoeg had Disney nog nooit getracht een animatiefilm te maken van dit wereldberoemde verhaal. Andere studio’s deden dat wel, want sinds het debuut van “Tarzan of the Apes” in 1914, waren er al 47 films over hem verschenen. Maar volgens Schumacher was animatie de enige manier waarop het verhaal pas echt verteld kon worden. Want alleen op die manier kon zijn relatie met de dieren op een overtuigende manier worden overgebracht. Tarzan kreeg dus groen licht en regisseur Kevin Lima werd gevraagd voor het project. Lima had net A Goofy Movie gemaakt. Hij vroeg Chris Buck, die net klaar was met Pocahontas, om dit project samen met hem te leiden. In 1995 ging de productie van Tarzan van start.

Allereerst begon men te werken aan het script. Tab Murphy, die eerder werkte aan The Hunchback of Notre Dame, werd hiervoor ingehuurd. Hij veranderde een aantal belangrijke verhaallijnen, zoals het vertrek van Tarzan naar London aan het einde van het boek. Ook werd Kerchak als leider van de gorilla’s neergezet in plaats van slechterik in het verhaal. Hiervoor werd een nieuw karakter verzonnen die de naam Clayton kreeg. Deze naam is in het boek de oorspronkelijke achternaam van Tarzan. Er werd ook bewust voor gekozen geen Afrikaanse karakters toe te voegen in de film om eventuele controverse te voorkomen.

De animatie vond plaats in twee animatiestudio’s van Disney: in Burbank en in Parijs. Glen Keane, die eerder Ariel, Beast, Aladdin en Pocahontas creëerde kreeg de opdracht Tarzan te ontwerpen. Keane kreeg het idee om Tarzan te laten “surfen” door de boomtakken, nadat hij zijn zoontje had zien surfen en skaten. Tarzan werd hierdoor ook de eerste personage van Disney waarin de spieren zo waarheidsgetrouw getekend zijn. In 1996 bezocht een groep animators Kenia en het Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda om het wildleven en de berggorilla’s te bestuderen. Speciaal voor Tarzan werd de software Deep Canvas ontwikkeld. Met deze software wordt er een 3D wereld gecreëerd die eruit ziet als de originele handgetekende achtergronden. Phil Collins werd ingehuurd om de muziek voor de film te schrijven. Lima en Buck wilden niet dat Tarzan zelf zou zingen, want dat zo niet geloofwaardig overkomen. Collins zong als verteller de nummers op de achtergrond, zoals eerder ook al gebeurde bij een aantal nummers van The Lion King.

Op 12 juni 1999 ging Tarzan in het El Capitan Theatre in Los Angeles in première. De pers was merendeel positief over de film en ook het publiek leek de film te omarmen. De dalende lijn in omzet na The Lion King werd door Tarzan eindelijk verbroken. Phil Collins won de Academy Award en Golden Globe voor het lied “You’ll be in My Heart“, dat wereldwijd een grote hit werd. Toch wist Tarzan uiteindelijk niet het succes te herhalen dat de eerdere Disney animatiefilms begin jaren ’90 hadden behaald.

Tarzan. De laatste Disney animatie van de 20ste eeuw. Met deze film kwam de Disney Renaissance tot een einde. Steeds meer (succesvolle) computeranimatiefilms namen de markt over en ook leidde interne problemen ertoe dat het succes van de Disney animatiestudio verdween. Toch kreeg Tarzan nog twee vervolgfilms, die direct op video verschenen en op de Disney Channel was twee jaar lang een animatieserie te zien. Ook werd Tarzan door Disney Theatrical Production onder handen genomen en er verscheen een Broadway versie in 2006. In de VS was deze musical echter niet succesvol, maar een Nederland (en later in andere landen) kwam een aangepaste versie die wel volle zalen trok. Ook werd Tarzan opgenomen in de Disney parken. En daarmee heeft deze Son of Man zijn plek gevonden in de Disney familie.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s