Pandora: World of Avatar is prachtig!

Alle liefhebbers van Avatar opgelet! In Disney’s Animal Kingdom in Florida is nu Pandora: World of Avatar geopend. In dit themaland waan je je in de wereld van de Na’vi, die op de maan Pandora van een exoplaneet wonen. Deze wereld kennen wij natuurlijk uit de blockbuster Avatar van regisseur James Cameron. En bijna iedereen is het er over eens. Pandora: World of Avatar is fantastisch! Dus laten we eens kijken wat dit nieuwe themaland allemaal inhoudt. Let op: er komen nu spoilers aan!

Pandoralogo

Disney’s Animal Kingdom, één van de vier themaparken van Walt Disney World in Florida, richt zich geheel op de natuur en de dieren. Centraal in het park staat dan ook die gigantische Tree of Life, waarin vele dieren in de schors zijn gekerfd. Het park heeft verschillende themalanden, zoals Africa, Asia en Dinoland U.S.A. Oorspronkelijk zou er ook een themaland komen dat gericht was op mythische wezens zoals draken, eenhoorns en griffioenen. Dit land zou Beastly Kingdom gaan heten. Boven de ingang van het park zie je dan ook nog een verwijzing hiernaar in de vorm van een drakenkop. Echter dit themaland werd uiteindelijk nooit gebouwd. Op de plek daarvan is nu dus een andere fantasierijk themaland gebouwd, Pandora: World of Avatar.

In 2011 begonnen Disney en James Cameron, de regisseur van Avatar, met de onderhandelingen om een attractie over Avatar, tot op vandaag de succesvolste film aller tijden wereldwijd, in één van de Disney parken te bouwen. Het idee was om dit in het filmpark Disney’s Hollywood Studios in Florida te bouwen. Maar uiteindelijk werd besloten om Avatar naar Disney’s Animal Kingdom te brengen om hiermee het park een boost te geven. Cameron was enigszins verrast toen Disney voorstelde om een geheel themaland te creëren in plaats van slechts een attractie zoals hij verwacht had. Eind 2011 werd een deal afgerond tussen Disney en Lightstorm Entertainment van James Cameron en konden de Imagineers van Disney aan de slag gaan met Pandora: World of Avatar.

Pandora: World of Avatar neemt in totaal bijna 5 hectare in beslag en heeft zo’n $500 miljoen gekost. Camp Mickey-Minnie, een klein themaland in Disney’s Animal Kingdom, moest wijken voor de bouw. Imagineer Joe Rohde kreeg de leiding over het project en werkte samen met James Cameron en Jon Landau, de producent van Avatar. Tijdens de Japanse versie van de D23 Expo in 2013 kregen de fans voor het eerst concept art te zien en het zag er op papier schitterend uit. De bouw begon in 2014. In het themaland werden twee attracties gepland, maar eigenlijk werd het themaland zelf ook als attractie gezien. Vooral ’s avonds komt het land tot leven door de bioluminescentie van de flora en fauna. Ook zijn de zwevende bergen van de Vallei van Mo’ara een ware sensatie. Op 27 mei 2017 werd de weg geopend naar Pandora: World of Avatar en duizenden fans waren hierbij aanwezig.

Als je het themaland betreedt, kom je in Pandora terecht waar het ongeveer een generatie later is na de evenementen uit de film Avatar. De oorlog tussen de oorspronkelijke bewoners, de Na’vi, en de mensen van de Resources Development Administration (RDA), die op de maan geland waren voor haar kostbare mineralen, is voorbij. Er is vrede gesloten en de mensen hebben de Alpha Centauri Expeditions (ACE) opgericht dat zich richt op ecotoerisme en wetenschappelijk onderzoek. Zoals eerder gezegd bevat Pandora: World of Avatar twee attracties. De eerste is Na’vi River Journey, een boottocht over de Kasvapan rivier. Tijdens deze overdekte boottocht bezoek je de jungle en maak je kennis met de prachtige flora en fauna van Pandora. Er wordt tijdens deze attractie gebruik gemaakt van de meest geavanceerde Audio-Animatronics en 3-D schermen. De andere attractie is de meest sensationele: Avatar Flight of Passage. Tijdens deze attractie wordt je gekoppeld aan een Avatar terwijl je op een simulator zit. Vervolgens maakt je met jouw Avatar een vlucht op een Banshee, een van de reusachtige vogels uit de film. Er is voor de rest nog de Satu’li Canteen, een quick-service restaurant, Windtraders, een winkel voor Avatar merchandise, en Pongu Pongu, een snackstand, te vinden in het themaland.

Pandora: World of Avatar ziet er prachtig uit! Alles is tot in detail uitgewerkt. Het is soms zelfs moeilijk te onderscheiden wat nu echte natuur is en wat speciaal gemaakt is. En als het donker wordt komt de wereld pas echt tot leven. De bioluminescentie is overal zichtbaar en brengt de omgeving veel meer tot leven dan overdag zichtbaar is. Maar het themaland is ook direct een hit. Tijdens de opening ontstond er al snel een wachtrij van een aantal uur om alleen al het themaland binnen te komen. En de meeste reacties zijn ook laaiend enthousiast. Disney heeft al aangegeven dat dit themaland naar andere parken gekopieerd kan worden, want is opgenomen in de deal met James Cameron. Het indrukwekkende Pandora: World of Avatar is een goede voorbode van wat we kunnen verwachten in de toekomstige Star Wars landen, de Marvel geïnspireerde themalanden en de minilanden gebaseerd op Frozen en Beauty and the Beast die op dit moment ook gebouwd worden of gepland staan. En hiermee laat Disney opnieuw zien dat zij heer en meester zijn over de wereld van de themaparken.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s