D23 Expo 2017: Disney Legends

Afgelopen weekend vond voor de vijfde keer de D23 Expo in Anaheim, Californië plaats. D23 is de officiële fanclub van Disney en er wordt tweejaarlijks een grote expo georganiseerd. Tijdens deze D23 Expo worden diverse panels en presentaties gehouden, zijn er diverse tentoonstellingen te bezoeken en zijn er vele beroemdheden aanwezig die iets met Disney te maken hebben. Met andere woorden het walhalla voor de diehard Disneyfan. Eén van de terugkerende evenementen is het uitreiken van de Disney Legends Awards. Deze prestigieuze prijs van Disney wordt uitgereikt aan mensen die een buitengewoon bijzondere bijdrage aan het bedrijf geleverd hebben. Zij komen in Disney’s eigen Hall of Fame.

Disney Legends

Het Disney Legends programma werd in 1987 opgericht en tot 2009 werden er jaarlijks Legends geëerd. Vanaf 2009 werd het tweejaarlijks gehouden, tijdens de D23 Expo die toen voor het eerst plaatsvond. De Disney Legend Award, het beeldje, bestaat uit drie onderdelen: de spiraal (verbeelding, de kracht van een idee), de hand van Mickey Mouse ( de gaven van vaardigheid, discipline en vakmanschap) en de staf met de ster (magie, de vonk die wordt ontstoken wanneer verbeelding en vaardigheid een nieuwe droom creëren). Levende Legends laten een handafdruk en handtekening achter die in brons gegoten worden. Deze worden toegevoegd aan de Legends Plaza van de Walt Disney Studios in Burbank. Ook krijgen Legends een Disney Golden Pass, waarmee ze toegang hebben tot alle Disney parken voor de rest van hun leven.

Wie zijn er inmiddels allemaal Disney Legends? Er zijn inmiddels 276 Disney Legends, inclusief die van 2017. Hier zijn enkele voorbeelden van Disney Legends. Vanuit Animation zijn de Nine Old Men natuurlijk allemaal Disney Legends. Maar ook Ub Iwerks, Glen Keane, Mary Blair, Fred Moore, Bill Peet, Hamilton Luske, Ben Sharpsteen en Tyrus Wong. Vanuit Imagineering zijn dit enkele Legends: John Hench, Jack Linquist, Bob Gurr, Alice Davis, Tony Baxter en natuurlijk Martin Sklar. En deze Disney Legends zorgden voor de onvergetelijke muziek van Disney: Richard en Robert Sherman, Alan Menken, Tim Rice, Howard Ashman, Elton John, Phil Collins, Randy Newman, George Burns, Leigh Harline, Frank Churchill en Danny Elfman. En deze Legends waren de stemmen van vele Disney figuren: Pinto Colvig, Jimmy MacDonald, Clarence Nash, Ilene Woods, Kathryn Beaumont, Wayne Allwine, Russi Taylor en Disney Princesses. Maar ook Hollywood beroemdheden als Angela Lansbury, Julie Andrews, Dick van Dyke, de Golden Girls, Barbara Walters, Steve Jobs, George Lucas, Billy Crystal en John Goodman zijn allemaal Legends. Vanuit het management zijn Donn Tatum, Card Walker en Frank Wells Legends. En last but no least Roy E. Disney, Edna Disney en Lillian Disney, de echtgenote van Walt, zijn natuurlijk ook Disney Legends.

Dit jaar werden er 11 Disney Legends geëerd. Tijdens de opening van de D23 Expo introduceerde Disney baas Robert Iger hen en hen vervolgens zelf het podium te geven. Er werden 4 Legends postuum geëerd. Voor het eerst werden er twee Legends voor Marvel toegekend en dat werden natuurlijk Stan Lee en Jack Kirby. Zij hebben honderden beroemde superhelden verzonnen, zoals the Amazing Spider-Man, Captain America, the Mighty Thor, the Uncanny X-Men, the Fantastic Four, Doctor Strange, the Incredilbe Hulk en vele vele anderen. Kirby overleed in 1994 en is postuum geëerd. Vanuit het Star Wars universum werden Carrie Fisher en Mark Hamill Disney Legends. Zij zijn natuurlijk beter bekend als Luke Skywalker en Princess Leia, maar hebben meer betekend voor Disney. Zo speelde Hamill in General Hospital dat op ABC wordt uitgezonden en heeft vele stemmen ingesproken voor series en films. Fisher speelde in diverse films voor Disney. Fisher overleed in december 2016. Clyde Geronimi werd ook postuum geëerd. Hij werkte mee aan diverse Mickey Mouse cartoons, Silly Symphonies en aan de Disney Classics tot eind jaren ’50. Ook Manuel Gonzales werd postuum tot Disney Legend benoemd. Gonzales was vanaf 1938 verantwoordelijk voor de Mickey Mouse comics in meer dan 120 kranten wereldwijd. Hij deed dit meer dan 40 jaar lang. Wayne Jackson is een imagineer die een Disney Legend werd dit jaar. Hij begon in 1965 bij Disney Imagineering en werkte onder andere aan Pirates of the Caribbean. Twee grote namen uit Hollywood werden dit jaar ook Disney Legends. Oprah Winfrey en Whoopi Goldberg. Beide hebben voor ABC diverse programma’s gemaakt, maar schitterden ook in vele Disney films. Een andere grote naam uit Hollywood, van zowel voor als achter de camera, is Garry Marshall. Bekend van films zoals Pretty Woman, The Princess Dairies en Hocus Pocus. En van diverse televisieseries zoals The Dick van Dyke Show, Mork & Mindy en Happy Days. Ook hij werd postuum een Disney Legend. De laatste Legend die bekend werd gemaakt was Julie Taylor, bekend van de musical versie van The Lion King, waarvoor zij ook een Tony Award won.

De ceremonie werd heel toepasselijk geopend met het lied “Go the Distance” uit de film Hercules, gezongen door Anika None Rose. Zij is zelf ook een Disney Legend voor het inspreken van de stem van Tiana uit The Princess and the Frog. De cast van The Lion King sloot de ceremonie af met het lied “He Lives in You“. Beide nummers vatten heel goed samen wat een Disney Legend nu precies is.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s