Megadeal: The Fox and the Mouse

Het gerucht hing al een tijd in de lucht, maar vandaag kwam het officiële bericht. De Walt Disney Company neemt concurrent 21st Century Fox over voor het kolossale bedrag van $52,4 miljard (exclusief schuld). Hiermee wordt geschiedenis geschreven, want dit is één van de grootste overnames in Hollywood. Maar wat houdt deze overname nu precies in?DisneyFoxAllereerst komt de legendarische filmstudio 20th Century Fox in handen van Disney. En daarmee dus ook de rijke filmbibliotheek, die terugloopt tot aan de jaren ’30 van de vorige eeuw. Hierin bevinden zich klassiekers zoals The Sound of Music, Cleopatra, Home Alone, Titanic etc, etc, etc. Ook de zusterstudio’s Fox Searchlight Studios en Fox 2000 en de animatiestudio Blue Sky vallen onder de deal. Met de overname komen ook de filmrechten van X-Men, the Fantastic Four en Deadpool terug in handen van Marvel Studios, krijgt Lucasfilm opnieuw de filmrechten van de oorspronkelijke Star Wars-films en krijgt Disney ook de filmrechten van Avatar, waar zij wel inmiddels de themaparkrechten van gekocht had en een prachtig themaland bouwde in Disney’s Animal Kingdom in Walt Disney World.

Ook krijgt Disney met de overname een groot gedeelte van de televisietak van 21th Century Fox in handen. In ieder geval de productiestudio’s Twentieth Century Fox Television, FX Productions en Fox21. Deze studio’s zijn verantwoordelijk voor hits als The Americans, This Is Us, Modern Family en The Simpsons. Ook inbegrepen zijn de FX Networks, National Geographic Partners, de Fox Sports Regional Networks en de Endemol Shine Group. Ook neemt Disney via deze overname het aandeel van Fox in de streamingdienst Hulu over, waardoor het totale aandeel van Disney 60% wordt. Comcast (30%) en Time Warner (10%) hebben de andere delen.

Door de deal krijgt Disney een grote invloed buiten de VS. Door de overname komt 39% van de aandelen van Sky in handen van Disney, één van Europa’s succesvolste betaalzenders die ruim 23 miljoen mensen in het VK, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Italië bereikt. 21th Century Fox was al bezig met een overname van de resterende 61%. Men verwacht dat deze overname in juni 2018 afgerond zal worden, waardoor Disney dan de volledig eigenaar van Sky zal worden. Ook de Fox Networks International, met meer dan 30 zenders in 170 landen, en Star India, met 69 zenders en 720 kijkers, vallen onder de deal.

Wat overblijft van het oorspronkelijke 21th Century Fox zijn het Fox Broadcasting netwerk en zenders, de Fox News Channel, het Fox Business Network, FS1 en FS2 (sportzenders) en Big Ten Network. Deze zenders worden ondergebracht in een nieuw bedrijf. Vanwege concurrentiebedinging kon Disney deze zenders niet overnemen, aangezien zij al eigenaar is van ABC, ABCNews en ESPN.

Maar waarom heeft Disney Fox dan overgenomen? Zij zijn toch groot genoeg zou je denken. De huidige mediawereld is aan het veranderen met de komst van de streamingdiensten van bijvoorbeeld Netflix en Amazon. Hierdoor nemen de abonnementen op de “ouderwetse” kabelzenders steeds verder af, waardoor hier minder inkomsten door worden gegenereerd. Disney merkte dat vooral bij hun sportzender ESPN en bij de Disneychannel. Eerder ondernam zij al stappen door BAMTech grotendeels over te nemen. Dit bedrijf bouwt de technologie om een eigen streamingdienst te maken. Disney besloot daarom hun overeenkomst met Netflix op te zeggen en twee eigen streamingdiensten op te gaan zetten. Eén al in 2018 met sport en één in 2019 met amusement (Disney, Pixar, Marvel en Lucasfilm). Met de aankoop van Fox komt daar een enorm aanbod bij, plus dat zij nu ook belangrijke productiestudio’s in handen hebben. In het kort, Disney zet zich met deze overname weer op de voorgrond.

Iger and Murdoch

Rupert Murdoch, de baas van 21th Century Fox, en Robert Iger, de baas van Disney, hebben deze zomer voor het eerst gesproken over de toekomst van de mediawereld. Iger, die niet vies is van een overname zoals we weten, nam na het gesprek opnieuw contact op met het voorstel voor een (gedeeltelijke) overname. En na weken van onderhandelen en speculatie kwam dan vandaag het officiële bericht. De Walt Disney Company neemt 21th Century Fox over voor $52,4 miljard. De Raden van Bestuur van beide bedrijven zijn inmiddels akkoord. Nu is het woord aan de aandeelhouders, maar ook daar worden geen problemen verwacht. Uiteindelijk zullen de mededingingsautoriteiten nog groen licht geven. Dat kan spannend worden, maar men is positief. Iger heeft aangekondigd om (opnieuw) zijn pensioen uit te stellen, zodat hij de integratie van beide bedrijven in goede banen kan leiden. En wellicht zal hij straks zijn ringtone wijzigen in die beroemde fanfare van 20th Century Fox.

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s