Terugblik 2017: de films van Disney

Het nieuwe jaar is van start gegaan en we kunnen terugkijken op een succesvol jaar voor de filmstudio’s van Walt Disney Studios. Er werden in totaal 8 films uitgebracht en alleen Walt Disney Animation Studios was afwezig in 2017. Laten we de films nog een keer bekijken.

De eerste film die door Disney in 2017 werd uitgebracht was meteen een wereldwijde hit. Disney’s Beauty and the Beast, een remake van de Disney animatiefilm uit 1991, werd één van de succesvolste films van 2017. Tot het einde van het jaar stond de film zelfs op nummer 1, maar moest uiteindelijk Star Wars: The Last Jedi voorbij laten gaan. Deze film is opnieuw het bewijs dat de remake van animatiefilms een zeer succesvolle formule is voor Disney. Niet voor niets hebben ze dan ook nog een flinke lijst met remakes op het programma staan, met Mulan, The Lion King en Dumbo als eerste. Disney’s Beauty and the Beast bracht uiteindelijk $1,26 miljard op!

null

De volgende film die uitkwam, was van Disneynature. De natuurdocumentaire Born in China verscheen in de VS op 21 april (de dag voor Earthday) in de bioscoop. Eerder was de film al in China te zien. Born in China, waarin een sneeuwluipaard, een pandabeer en een gouden stompneusaap gevolgd worden, bracht uiteindelijk $25 miljoen wereldwijd op. De Disneynature films zijn een ode aan de True-Life Adventures van Disney die tussen 1948 en 1960 werden gemaakt. Een gedeelte van de opbrengst wordt gedoneerd aan een natuurproject.

Disneynature

De eer viel aan Marvel Studios om het blockbuster seizoen van 2017 te openen met de release van Guardians of the Galaxy, Vol. 2. In Nederland kwam de film op 27 april uit, in de VS een week later. Star-Lord en kompanen deden het (zoals verwacht) zeer goed in de bioscoop en de film bracht uiteindelijk $864 miljoen op. Het succes van de Guardians of the Galaxy was dé grote verrassing van 2014. Inmiddels is er al een attractie op de films gebaseerd in Disney California Adventure en er is er één onderweg in EPCOT. Ook werd gisteren bekend dat een derde film voor 2020 in de planning staat. Maar de Guardians zijn al eerder in de bioscoop te zien, want dit jaar zullen zij verschijnen in Avengers: Infinity War.

GOTG2.1

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (in de VS bekend als Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) verscheen een paar weken later in de bioscoop. Deze film leek last te hebben van de franchise-moeheid die op dit moment in Hollywood heerst. Ondanks een opbrengst van $794 miljoen moest het meeste geld uit de buitenlandse markten komen en leek de VS niet echt warm meer te lopen voor Johnny Depp als Captain Jack Sparrow. Het is dan ook maar de vraag of er nog een vervolg gaat komen of dat met Salazar’s Revenge de Pirates-saga afgerond is.

SalazarsRevenge1

Een andere film die ook last scheen te hebben van de franchise-moeheid is Cars 3. De eerste Pixar Animation Studios film van 2017 bracht $383 miljoen op. En daarmee is het de minst verdiende film uit de Cars-reeks en van alle Pixar films. Toch kreeg de film positieve kritieken en zal de merchandise voldoende opleveren om het management tevreden te houden. Maar ik denk dat een vierde Cars-film niet meer in de planning staat.

CARS 3

Disney had voor het einde van het jaar nog een drietal blockbusters klaar staan. Allereerst kwam Thor: Ragnarok uit. Marvel Studios’ tweede film in 2017. De trailer van de film gaf al aan dat de film een geheel nieuwe uitstraling had ten opzichte van de eerste twee Thor films. De sfeer proefde meer a la Guardians of the Galaxy met een nostalgisch 80’s gevoel. Dat deze verandering van stijl succesvol was, blijkt wel uit de opbrengst van zo’n $850 miljoen. Hiermee is Thor: Ragnarok de succesvolste van de Thor-films. Voorlopig was dit de laatste Thor-film, maar de Asgardian zal nog wel te zien zijn in de aankomende Avengers-film.

ThorRagnarok

De volgende blockbuster was van Pixar. De animatiestudio bracht Coco uit tijdens de drukke Thanksgiving periode, dat geldt als de start van het Holiday seizoen in de VS. Coco is een originele film en Pixar laat hiermee zien nog steeds fantastische films te kunnen uitbrengen. Het is geen verrassing dat de film waarin de Mexicaanse feestdag Dia des Muertos centraal staat de meest succesvolste film ooit in Mexico werd. Maar wat wel een verrassing was, dat Coco het zeer goed deed in China. Pixar-films waren tot nu toe lauw ontvangen in deze nieuwe bioscoopmarkt, maar Coco werd met open armen ontvangen door de Chinezen. De teller van de opbrengst van Coco staat momenteel op $621 miljoen. Onlangs werd de film nog bekroond met de Golden Globe voor Beste Animatiefilm. En wie weet is Oscargoud binnen handbereik.

Coco

De laatste film die Disney uitbracht in 2017 was Lucasfilms’ Star Wars: The Last Jedi. Na het gigantische succes van Star Wars: The Force Awakens en Rogue One: A Star Wars Story, waren de verwachtingen hoog voor de nieuwste film uit de Skywalker-saga. De film knalde in de eerste week en zette de tweede beste opening ooit in de VS neer. Maar de gigantische snelheid en opbrengst van The Force Awakens kon The Last Jedi niet bijhouden. Ook leek niet elke Star Wars fan zo gecharmeerd van de film en was er kritiek op de rol van Luke Skywalker, zelfs door acteur Mark Hamill. Kritiek of niet, Star Wars: The Last Jedi is nu al de succesvolste film van 2017 en de film draait nog volop in de bioscoop. De opbrengst staat nu op $1,27 miljard. Het volgende deel in de Skywalker-Saga zal pas in 2019 in de bioscoop verschijnen, maar dit jaar kunnen we een tweede stand-alone film verwachten uit het Star Wars-universum: Solo- A Star Wars Story.

The_Last_Jedi_poster2

En dan was er nog een film waar Disney min of meer bij betrokken was. Ik heb het over Spider-Man: Homecoming. Deze film is aangesloten bij de Marvel Cinematic Universe, maar werd uitgebracht door Sony. Het is de derde serie van Spider-Man met dit keer Tom Holland in de hoofdrol. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in Captain America: Civil War in 2016. Spider-Man: Homecoming werd succesvol ontvangen en staat op de vierde plaats qua opbrengst van alle Spider-Man films. Met een opbrengst van $880 miljoen mag Sony erg blij zijn. Disney is waarschijnlijker nog blijer; zij ontvangen alle opbrengsten van de merchandise.

DisneyFox

Veel succesvolle berichten dus uit de Disney Studios. Wellicht hebben enkele films aan franchise-moeheid geleden, toch waren erg geen echte flops dit jaar. Het grote filmnieuws kwam aan het einde van het jaar toen Disney bekend maakte een groot gedeelte van 21th Century Fox te willen overnemen, waaronder de wereldberoemde filmstudio 20th Century Fox. Als de deal zoals gepland dit jaar afgerond wordt, dan zal de komende jaren het filmaanbod van Disney een stuk groter worden aangezien Fox gemiddeld zo’n 18 films uitbrengt op jaar basis. 2018 wordt dus een spannend jaar!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s