Disney wint de strijd om Fox; Comcast geeft op!

Het moest een simpele overname te zijn. The Walt Disney Company kondigde in december aan om een groot gedeelte van 21th Century Fox over te nemen. Door deze overname stond Hollywood ineens op zijn kop. Maar toen gebeurde iets onverwachts. Comcast, het moederbedrijf achter Universal Pictures en NBC, besloot ook een overname bod te doen. En zo ontstond de grootste overname strijd in Hollywood van de afgelopen eeuw. Op de achtergrond speelde in Europa nog een tweede overnamestrijd om Sky, waarbij Fox en Comcast het tegen elkaar opnamen. De hele soap deed de analisten op Wall Street de afgelopen maanden smullen. Nu heeft Comcast de handdoek in de ring gegooid en staat het licht op groen voor Disney om Fox over te nemen. De strijd om Sky is nog volop gaande.

Comcast-sky-fox-disney

In het kort, wat gebeurde er ook alweer in de strijd tussen Disney en Comcast om Fox? Vorig jaar zomer spraken Disney-baas Bob Iger en Fox-baas Rupert-Murdock elkaar tijdens een jaarlijkse conferentie en zo kwam ook de toekomst van de traditionele media ter sprake. De opkomende streamingdiensten maken het voor de traditionele media steeds moeilijker en snoepen steeds meer abonnees en inkomsten weg. Disney besloot daarom een eigen streamingdienst op te zetten, maar had daarvoor meer content nodig. En daar paste Fox mooi in het plaatje. Niet alleen vanwege de rijke catalogus, maar ook met de productiestudio’s. Iger deed daarop een overnamevoorstel aan Murdoch. Terwijl Disney en Fox begonnen te onderhandelen, bleek de kabelreus Comcast (eigenaar van onder andere Universal Pictures en tv-zender NBC) ook geïnteresseerd. Disney en Comcast deden allebei een bod en het was uiteindelijk het bod van Disney dat geaccepteerd werd door de raad van bestuur van Fox. Eén van de redenen was het verzet van het Ministerie van Justitie (DOJ) in de VS tegen de overname van Time Warner door AT&T. Fox zag dit als een mogelijke bedreiging voor een overname door Comcast en ook het bod van Disney in aandelen was aantrekkelijker. En zo leek de overname rond. Tot mei dit jaar. Toen besloot een rechter dat de overname van Time Warner gewoon plaats kon vinden. Comcast zag opnieuw een kans en deed opnieuw een bod op Fox. En ook al was er een overeenkomst tussen Disney en Fox, de overnamestrijd laaide weer op. Disney liet het er niet op zitten. Er kwam een nieuw bod dat hoger was dan dat van Comcast en dat direct geaccepteerd werd door Fox. Dit zette Comcast onder druk om met een nieuw bod te komen. Maar dat kwam niet. In de tussentijd liet de DOJ weten geen bezwaar te zien in de overname van Fox door Disney. En vorige week kwam het bericht dat de DOJ bezwaar aantekende tegen de uitspraak van de rechter in de overnamezaak van Time Warner. Hiermee werd het steeds duidelijker dat Disney de strijd om Fox ging winnen. Vandaag kwam dus het verlossende woord. Comcast trekt zich officieel terug uit de strijd om de onderdelen van Fox en Comcast-baas Brian Roberts feliciteerde zelfs Bob Iger en zijn team bij Disney.

Roberts Iger Murdock

In de tussentijd woedt aan de andere kant van de oceaan nog steeds een overnamestrijd. En de uitkomst hiervan is minder duidelijk, al verwacht men dat hier snel een einde aan komt. In 2016 besloot Fox een overnamebod te doen op de resterende aandelen van het mediabedrijf Sky. Zij hadden al 39% in handen. Deze overname stuitte op bezwaar in Engeland. Met name de macht die Murdock zou krijgen in het medialandschap en de overluisterschandalen bij zijn kranten in het verleden zorgde voor grote bezwaren. Toen Disney een bod deed op Fox werden er garanties gegeven dat Sky een aparte identiteit zou blijven buiten de invloed van Murdock. Maar terwijl Fox druk onderhandelde om toestemming te krijgen voor de overname, verscheen daar ineens Comcast in het spel en deed een hoger bod op de aandelen van Sky. En kreeg meteen toestemming van de EU en de Engelse regering. Uiteindelijk kwam Fox met een hoger tegenbod en won uiteindelijk dan ook toestemming door toe te zeggen direct Sky door te verkopen aan Disney. Maar Comcast kwam op zijn beurt weer terug met een hoger bod. Op dit moment ligt de bal bij Fox om hierop te reageren, maar die kunnen dit niet doen zonder toestemming van Disney. En zij lieten vrijdag weten dat zij wellicht geen toestemming voor verlenen om een hoger bod op Sky te doen. En hiermee zou het best wel eens kunnen gebeuren dat Comcast de strijd om Fox verloor, maar wel de strijd om Sky wel wint. In ieder geval om de resterende 61% van de aandelen.

Simpsons Disney Fox

En hoe nu verder? Op 27 juli stemmen de aandeelhouders van Fox en Disney over deze geplande overname. Die zal bijna zeker goedkeuring krijgen. Daarna moeten verdere goedkeuringen van bijvoorbeeld de EU gekregen worden. De deal zal naar verwachting in 2019 afgerond worden. Disney heeft intern al flink georganiseerd om de nieuwe takken aan het bedrijf toe te voegen. Hoe de strijd om Sky afloopt zal waarschijnlijk in de komende weken bekend worden. Mocht Comcast winnen, zal er wellicht onderhandeld worden over de 39% van de aandelen die Disney straks in handen heeft. En hoe zit het met de 30% van de aandelen in de streamingservice Hulu die Comcast bezit en die Disney graag wilt? Het ziet er naar uit dat de buit verdeeld zal worden. En zo kunnen beide bedrijven een stuk sterker de toekomst in gaan als volwaardige concurrenten met Netflix, Amazon en dergelijke. En komen de X-Men eindelijk thuis.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s