De strijd om Winnie the Pooh

Vanaf 9 augustus draait Christopher Robin in de bioscoop. Deze film vertelt hoe het verhaal van Winnie the Pooh verder gaat, nadat Christopher Robin opgroeit. Sinds 1926 kennen we de verhalen van Pooh en zijn vrienden. De teddybeer is wereldwijd beroemd en zeer succesvol. Door de jaren heen verscheen hij in verschillende boeken, op talloze merchandise en ook in televisieseries en films. Uiteindelijk zorgde dat succes ook voor een enorm juridisch getouwtrek om de rechten van Winnie the Pooh. Want van wie waren die nu? Van de auteur A.A. Milne? Of de illustrator E.H. Shepard, die Winnie zijn uiterlijk gaf? Of misschien van Stephen Slesinger, Inc. die de beer bekend maakte bij het grote publiek? Of toch bij Walt Disney, die in 1961 de rechten kocht en allerlei films en series met Winnie the Pooh maakt? Het verlossende woord kwam uiteindelijk in 2012.

Pooh Old and New

Maar eerst een geschiedenisles. Terug in 1926 verscheen de eerste verhalenbundel over Winnie the Pooh met dezelfde titel van A.A. (Alan Alexander) Milne. Het boek bevat een serie korte verhalen die gebaseerd zijn op zijn zoontje Christopher Robin Milne en zijn speelgoed: een teddybeer, een varkentje, ezel, tijger en kangoeroe met kind. Zelf verzon hij er een uil en een konijn bij. Het eerste boek werd voorzien van tekeningen van E.H. (Ernst Howard) Shepard, die eerder ook de gedichtenbundel When We Were Very Young van Milne illustreerde. In 1928 verscheen The House at Pooh Corner, een tweede bundel verhalen van Milne met opnieuw illustraties van Shepard, waarin Tigger wordt geïntroduceerd. En dan verschijnt Stephen Slesinger ten tonele. Hij koopt de licentierechten van Winnie the Pooh van Milne voor zo’n $1000 en 3% van de opbrengsten van de merchandise. En zo wordt de beer al snel beroemd. Slesinger geeft de beer een iets ander uiterlijk, inclusief zijn rode trui. In 1961 verkoopt Shirley Slesinger, de weduwe van Slesinger aan Walt Disney de rechten van Winnie the Pooh, zodat hij de verhalen in animatievorm naar het witte doek kan vertalen. Deze rechten worden in 1983 opnieuw verkocht aan Disney, waarin ook moderne vormen van merchandise zijn opgenomen. In de jaren die volgen wordt Winnie the Pooh één van de succesvolste franchises van Disney met miljarden dollars per jaar in omzet. En toen begon alle ellende.

In 1991 klaagden de weduwe en de dochter van Stephen Slesinger The Walt Disney Company aan omdat zij vonden dat zij te weinig royalty’s kregen. Via een rechtszaak  wilden zij een schadevergoeding van de misgelopen royalties en zelfs de rechten terug van de beer. Ze kregen een compensatie over eerdere misgelopen royalty’s in de jaren 80, maar de zaak is daarmee nog niet afgerond. Ondertussen sluit Disney nieuwe contracten af om meer Pooh-merchandise te verkopen en de omzet loopt in de miljarden. Winnie the Pooh wordt na Mickey Mouse het meest succesvolste Disney-figuur. De strijd wordt vuiler als Disney besluit een aantal dozen documenten te versnipperen en privédetectives van Slesinger het afval van Disney omspitten voor informatie. De zaak gaat van de ene rechter naar de andere. De rechten worden toegewezen en weer afgewezen. Bezwaar op bezwaar volgen. Begin van de nieuwe eeuw wilt Disney de rechten voor Winnie the Pooh voor eens en altijd geregeld hebben. Zij kopen in 2002 de toekomstige rechten van de beer van de Milne Estate. Dat geld wordt verdeeld onder de erfgerechtigden: de London Men’s Club die Milne vroeger bezocht, de kostschool waar Christopher Robin Milne naartoe ging, het Royal Literary Fund en een stichting voor de gehandicapte kleindochter van Milne. In 2012 wordt dan uiteindelijk door de US Court of Appeals besloten dat alle rechten van Winnie the Pooh bij Disney liggen, omdat Slesinger in 1983 “alle rechten” verkocht heeft. En daarmee komt er uiteindelijk een einde aan de lange strijd om die “silly old bear”.

Winnie the Pooh illustratie


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s