Walt Disney Classics nr. 39: Dinosaur

Na jarenlang klassieke handgetekende animatiefilms te produceren, besloot Walt Disney Animation in 2000 om de wereld van de computeranimatie te betreden. Studio’s zoals Pixar, DreamWorks en Blue Sky waren hier ook al actief of hadden projecten gaande. Disney kon niet achter blijven. Met de release van Dinosaur wilde zij laten zien mee te kunnen gaan in de nieuwe eeuw. Dinosaur werd een combinatie van echte achtergrondbeelden aangevuld met CGI. Geen sprookjes dit keer, maar de dreigende ondergang van de dinosauriërs. De tijden waren aan het veranderen bij Disney.

Dinosaur filmposter

Dinosaur is een project waarvan de geschiedenis teruggaat naar de jaren 80 van de vorige eeuw. De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven en Phil Tippett pitchte toen het idee om een stop-motion animatiefilm te maken. De film zou meer op een natuurdocumentaire lijken en het verhaal vertellen over een groep dino’s gaan en hun uiteindelijke uitsterving. Oorspronkelijk was er geen dialoog in de film. Het project werd echter stilgelegd toen de Disney Renaissance startte met de release van The Little Mermaid en handgetekend animatie weer helemaal terug was. Toen in 1995 Toy Story werd uitgebracht en de eerste avondvullende computeranimatiefilm een gigantisch succes werd, werd besloten het dino-project van Disney nieuw leven in te blazen. Ralph Zondag en Eric Leighton werden aangesteld als regisseurs. Het script werd aangepast en het hoofdpersonage werd veranderd van een styracosaurus in een iguanadon genaamd Aladar. Op aandringen van Disney-baas Michael Eisner werd ook besloten om dialoog toe te voegen.

Walt Disney Animation produceerde de film samen met The Secret Lab, Disney’s eigen special effects studio. Met de nieuwste computertechnieken werden echte achtergronden gecombineerd met CGI, waardoor de film een realistische look kreeg. Voor de soundtrack werd componist James Newton Howard aangetrokken. In de eerste versie van de film was zangeres Kate Bush betrokken. Zij schreef speciaal voor de film een lied, maar het testpubliek reageerde hier negatief op. Toen Bush weigerde het nummer aan te passen, werd besloten deze te schrappen. Lebo M, bekend van zijn zang op de soundtrack van The Lion King, zorgde voor vocals op de soundtrack van Dinosaur.

Op 19 mei 2000 ging Dinosaur in première in de VS. De film opende succesvol en het publiek leek vooral onder in de indruk van de computeranimatie in bijvoorbeeld de openingsscène. Over het verhaal zelf was het publiek, en de pers, minder positief. Het was voorspelbaar en vol met fouten wat betreft de historische accuraatheid. Toch was de film een commercieel succes voor Disney. The Secret Lab ging na Dinosaur aan de slag met een volgende film, maar werd in 2001 gesloten.

Dinosaur. De vreemde eend in de bijt. De film was destijds vol met de nieuwste computeranimatie, maar voelt nu gedateerd. De film werd in 2000 gekoppeld aan een attractie in Disney’s Animal Kingdom in Walt Disney World. Tijdens de opening van het park in 1998 bevond een attractie genaamd Countdown to Extinction zich in het themland Dinoland, U.S.A. Na de release van de film werd de attractie omgedoopt in Dinosaur. En daarmee lijken Aladar en zijn vriendjes de uitsterving te hebben overleefd.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s