Kerst tip No.2: Mary Poppins Returns

54 jaar geleden waaide Mary Poppins het huis van de familie Banks binnen en zette hun leven op z’n kop. Met verbluffende animatie en tijdloze liedjes werd Walt Disney’s meesterwerk een instant klassieker. En nu is onze favoriete nanny terug in Mary Poppins Returns! Opnieuw worden we meegenomen in een magische muzikale wereld vol bekende en nieuwe personages. Regisseur Rob Marshall durfde de taak aan om dit vervolg – met een record voor de periode die tussen de twee films zit! – te maken met Emily Blunt in de hoofdrol als Mary Poppins. Is Blunt net zo goed als Julie Andrews? Nee, maar dat hoeft ook niet. Deze films heeft een geheel eigen karakter, maar is tevens een prachtige ode aan de oorspronkelijke film uit 1964! Een absolute must-see tijdens de kerstvakantie!

Mary Poppins Returns 1

Het verhaal gaat verder ongeveer twintig jaar nadat we afscheid namen van Mary Poppins en de familie Banks. Michael Banks woont samen met zijn drie kinderen (John, Annabelle en Georgie) in zijn ouderlijk huis aan Cherry Tree Lane nr. 17. Een jaar eerder is zijn vrouw overleden en sindsdien lijkt alles mis te gaan in zijn leven. Zuster Jane probeert hem bij te staan, net Ellen de huishoudster. Als ze dan ook nog dreigen hun huis aan de bank kwijt te raken, verschijnt Mary Poppins opnieuw ten tonele. Jane en Michael zijn stomverbaasd om hun oude nanny weer terug te zien. Al snel gebruikt ze haar magische maniertjes om de kinderen van Michael de wereld van een hele andere kant te zien. En ze probeert iedereen zijn problemen op te lossen, maar lukt het de familie Banks hun huis te behouden of moeten ze voorgoed afscheid nemen van Cherry Tree Laan nr. 17?

De productie van de originele Mary Poppins film was een zware bevalling. Walt Disney en schrijfster P.L. Travers leverden een flinke strijd voordat uiteindelijk de film gemaakt kon worden. Een paar jaar geleden verscheen Saving Mr. Banks waarin deze periode werd verteld. Naderhand is geprobeerd om een vervolg te maken op Mary Poppins, maar in de eerste instantie lag P.L. Travers dwars. In de jaren 80 gaf ze zelf aan een vervolg wel te zien zitten, maar hield Disney de boot af. In 2015 werd het oude idee voor een vervolg afgestoft en kreeg Disney groen licht van de P.L. Travers Estate. Rob Marshall werd als regisseur aangetrokken. Hij maakte eerder musical hit films als Chicago en Into the Woods. Hij koos voor Emily Blunt als nieuwe Mary Poppins en besprak dit ook met Julie Andrews, die Blunt haar zegen gaf. Een cameo wees zij echter af, omdat dit de aandacht van Blunt af zou leiden. Wel maakt Dick van Dyke een cameo in de film. Niet als Bert, maar als Mr. Dawes Jr., een rol die hij in de originele film ook speelde.

Een belangrijk onderdeel, en tevens het gedeelte waarvan P.L. Travers gruwde, is animatie. Ten tijde van de originele Mary Poppins bestond er alleen handgetekende animatie. Inmiddels zijn wij vooral bekend met CGI. In Mary Poppins Returns wordt op een fantastische manier gebruik gemaakt van beide versies. De scène waarin Mary Poppins, Jack en de Banks kinderen in de getekende wereld van een porseleinen schaal terecht komen is geniaal gemaakt. 3D in combinatie met handgetekende animatie en daarop live-action. En ook de muziek is een fantastische aanvulling. Het is een rechtstreekse ode aan de originele soundtrack met de beroemde nummers. Natuurlijk zijn de liedjes in Mary Poppins Returns even wennen, maar nadat je ze een paar keer gehoord hebt zijn zo net zo catchy als die van 1964. Richard Sherman schreef de originele liedjes samen met zijn (inmiddels overleden) broer Robert. Hij was voor deze film een consultant. Componist Marc Shaiman, bekend van onder andere Hairspray, componeerde en schreef samen met Scott Wittman de teksten. “Trip a Little Light Fantastic” en “The Place Where Lost Things Go” zullen zeker een aantal prijzen gaan winnen.

Mary Poppins Returns was een dappere stap van Disney. Iedereen vraagt zich natuurlijk af of de film net zo goed kan zijn als de originele. En ik kan daarop zeggen dat dat heel goed gelukt is. Het is een prachtige aanvulling op de film, die de nostalgische sfeer neerzet die we kennen uit Mary Poppins. En voor deze film is een geweldige cast gekozen. Emily Blunt zet een geweldige Mary Poppins neer en heeft er, heel slim, geen Julie Andrews-kloon van gemaakt. Lin-Manuel Miranda speelt Jack, die als een moderne Bert geldt. Hij heeft net zo namaak accent als Dick van Dyke destijds neerzette en dat heeft z’n charme. Ben Wishaw is geweldig als de gebroken Michael Banks en zet de beste performance neer. En gelukkig zijn er drie kinderacteurs gecast die daadwerkelijk kunnen acteren. Geen kromme tenen momenten gelukkig tijdens hun scènes. En dan zijn er nog bijrollen door Hollywood legendes als Angela Lansbury, Meryl Streep, Julie Walters en Colin Firth. En wie goed oplet, ziet de originele Jane Banks (Karen Dotrice) in een cameo voorbij komen.

Mary Poppins Returns is een fantastische familiefilm waar jong en oud van zullen genieten. De film draait in de Nederlandse bioscopen in de originele en Nederlandse versie.

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s