Disney-Fox deal op 20 maart afgerond

The Walt Disney Company heeft bekend gemaakt dat zij hun overname van het leeuwendeel van 21th Century Fox (21CF) op 19 maart zullen afronden. Vanaf 20 maart 2019 om 00.00 uur ’s nachts zal dan onder andere de legendarische filmstudio 20th Century Fox onderdeel uitmaken van The Walt Disney Company. De resterende onderdelen van 21CF, die Disney niet overneemt vanwege concurrentie belemmeringen, zullen dan verder gaan als de Fox Corporation.

Iger and Murdoch

De Disney-Fox deal is één van de grootste in de media-wereld van de afgelopen jaren. Maar de deal is ook historisch, omdat twee pionierende Hollywood studio’s voortaan samen verder zullen gaan. Op 14 december 2017 kondigde Disney CEO Robert Iger en 21CF CEO Rupert Murdock aan dat ze een deal hadden gesloten voor het immense bedrag van €52,4 miljard. Maar al snel bleek dat Comcast CEO Brian Roberts ook zijn zinnen had gezet op 21CF en de strijd begon. Roberts deed in 2004 een overnamebod op Disney, dat afgeslagen werd. Comcast en Disney raakten in een overnamestrijd om 21CF, waarbij de koopprijs verder omhoog schoot. Op 19 juli 2018 trok Comcast zich terug uit de strijd, maar zij wonnen wel de strijd om Sky in Europa. De Disney-Fox deal kreeg uiteindelijk overal toestemming, zij het onder verschillende voorwaarden. Zo moeten de regionale sportkanalen in de VS verkocht worden, in Europa moeten de A&E zenders afgestoten worden en in Brazilië en Mexico werden er ook concessies gedaan.

Vanaf 20 maart zal Disney dus een groot aantal filmstudio’s bezitten: Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, DisneyNature, Pixar Animation Studios, Marvel Studios, LucasFilm, 20th Century Fox, Fox Searchlight, Fox2000 en Blue Sky Studios. Ook zullen zij naast de Disney-ABC televisiestudio’s, ESPN, A&E networks, Disney Channel straks eigenaar zijn van de FOX Television Group, FOX Television Group International, National Geographic, Endemol Shine Group (50%), Hulu (60%) en Star India.

Een belangrijke reden voor de overname is de overgang van traditionele media naar streaming services zoals Netflix en Prime. Disney had als een van de eerste studio’s een contract met Netflix, maar besloot vorig jaar eigen streaming diensten op te zetten beginnende met ESPN+. Disney kocht hiervoor zich voor 75% in bij BAMTech, dat de streaming diensten verder ontwikkelde. Later dit jaar zal Disney+ worden geïntroduceerd, waarop de gehele filmbibliotheek van Disney te zien zal zijn, aangevuld met originele content voor de service. Ook zullen hier Marvel, Star Wars, Pixar en Muppet producties te zien zijn. Disney is na de overname voor 60% eigenaar van Hulu, een andere belangrijke streaming service in de VS, en zal dit waarschijnlijk gaan gebruiken voor het volwassen-content van onder andere Fox. Disney is in gesprek met AT&T om hun 10% aandeel in Hulu over te nemen. Comcast, de andere eigenaar, heeft aangegeven hun aandeel niet (nog) niet te willen verkopen.

Door de overname komen de filmrechten op X-Men, Fantastic Four en Deadpool, die 21CF in bezit had, terug in handen van Marvel. Kevin Feige (president van de Marvel Studios) heeft al aangegeven dat deze franchises worden toegevoegd aan de succesvolle Marvel Cinematic Universe. Netflix heeft inmiddels al haar Marvel-series gecanceld. Het is nog niet duidelijk of deze voortgezet zullen worden op Disney+ of Hulu in de toekomst.

DisneyFoxNa de overname zal Disney een nog grotere speler zijn in Hollywood. Afgelopen jaar domineerden zij al de box office met hun succesvolle films en dit jaar wordt een nog beter resultaat verwacht. En tel daar de films van Fox nog eens bij op. Interessant is ook om te zien hoe in de toekomst films en franchises van Fox zullen worden toegevoegd in de Disney Parks. Op dit moment is Avatar al aanwezig in Disney’s Animal Kingdom. Robert Iger heeft met deze overname The Walt Disney Company voorgoed veranderd. Hiervoor stelde de machtigste man uit Hollywood opnieuw zijn pensioen uit. Maar dit was dan wel waarschijnlijk zijn laatste grote daad.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s