20th Century Pictures en Fox Films: 1915 – 1935

Op 20 maart 2019 werd Hollywood geschiedenis geschreven. The Walt Disney Company nam voor een megabedrag van $71,3 miljard twee derde van 21th Century Fox (21CF) over. Nadat Disney CEO Robert Iger en 21CF CEO Rupert Murdock de deal aankondigden, duurde het ruim vijftien maanden om deze rond te krijgen. Zo moest er vanuit concurrentie oogpunt in verschillende markten zenders worden afgestoten. De kroonjuweel uit deze deal is de beroemde 20th Century Fox filmstudio. Eén van de pionierende Hollywood studio’s met een roemruchte geschiedenis. Eén vol met pieken en dalen.

Fox Studio Lot

De geschiedenis van 20th Century Fox gaat terug naar 1935, nadat Fox Film was overgenomen door Twentieth Century Pictures. Maar eigenlijk gaat de geschiedenis van deze twee studio’s nog verder terug. De oudste van de twee, Fox Film, werd op 1 februari 1915 opgericht door William Fox. Fox stapte in 1904 al in de filmbusiness door kleine bioscopen op te kopen en zo een eigen distributienetwerk te stichten. In het begin kocht hij vooral films op, maar hij merkte gaandeweg dat hij daar niet alleen op kon vertrouwen, dus begon hij ook een eigen filmstudio. De eerste filmstudio stond in Fort Lee, New Jersey (het Hollywood van die tijd). Al snel werd er ook een studio geopend aan Sunset Boulevard aan de zonnige westkust in Hollywood. In de jaren ’20 breidde hij zijn bedrijf uit door onder andere de rechten op geluidstechnieken te kopen.

Toen in 1927 Marcus Loew van de beroemde MGM-Studio overleed, deed Fox een bod op deze studio en de bijbehorende bioscoopketen. MGM was slechts drie jaar daarvoor opgericht door het samenvoegen drie studio’s: Metro Pictures, Goldwyn Pictures (beroemd van de Leo, the lion logo die MGM voortaan in haar logo behield) en Mayer Pictures. Louis B. Mayer (de tweede M in de naam), vocht de overname poging van Fox tegen in 1929. Dit bleek een rampjaar voor Fox te zijn, want niet alleen kreeg hij een zwaar auto-ongeluk in de zomer. Ook verdampte een groot gedeelte van zijn fortuin tijdens de beurskrach van 1929. Fox leek Fox Film mee te sleuren in zijn val en werd daarom uit zijn eigen bedrijf gewerkt. Om zijn faillissement tegen te houden, probeerde hij een rechter om te kopen en werd daardoor zelfs veroordeeld voor twee maanden cel. De nieuwe studiobaas van Fox Film, Sidney Kent, ging op zoek naar een overname kandidaat om de studio te redden. Er daar kwam Twentieth Century Pictures in beeld.

In 1933 werd Twentieth Century Pictures opgericht door Joseph Schenck en Darryl F. Zanuck. Schenck was de voormalig president van United Artists en Zanuck werkte bij Warner Bros., waar hij vertrok na een salaris-geschil. Twentieth Century Pictures werd opgericht met steun van Louis B. Mayer en United Artists werd de distributeur van hun films. Twentieth werd al snel de succesvolste studio van dat moment en Zanuck ging daarom gesprekken aan met United Artists voor een aandeel in het bedrijf. Maar ze werden afgewezen en besloten daarom een andere distributeur te zoeken. En kwamen ze bij Fox Film terecht. Het distributienetwerk van Fox Film was zeer aantrekkelijk en dat de studio in zwaar weer verkeerde zorgde voor een gelegenheid. Aldus begonnen de fusiegesprekken tussen Fox Film en Twentieth Century Pictures.

Fox logo 1935

Op 31 mei 1935 werd de deal afgerond en gingen beide studio’s verder onder de naam: Twentieth Century-Fox (het streepje zou jaren later verdwijnen uit de naam). William Fox kwam niet meer in beeld bij het nieuwe bedrijf. Hij overleed buiten de spotlight in 1952 in New York.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s